- Landbouw- of bosbouwtrekkers op wielen, categorie T
- Landbouw- of bosbouwtrekkers op rupsbanden, categorie C
- Motorrijtuigen met beperkte snelheid, categorie Z en in gebruik genomen vóór 1 januari 2021
- Mobiele machines categorie U en in gebruik genomen vanaf 1 januari 2021
- Landbouw- of bosbouwaanhangwagens (voor transport), categorie R
- Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (getrokken werktuigen), categorie S
Europese voertuigcategorieën
De indeling van landbouwtrekkers (categorieën T en C) en aanhangwagens (categorieën R en S) is gebaseerd op de Europese Verordening (EU) 167/2013. Daarbinnen is nog onderscheid tussen de maximumconstructiesnelheid, lege massa, spoorbreedte en bodemvrijheid. Voor deze (land)bouwvoertuigen gelden onderstaande definities.
- Landbouw- of bosbouwtrekker: een landbouw- of bosbouwvoertuig op wielen (categorie T) of rupsbanden (categorie C), met motor, ten minste twee assen en een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet minder dan 6 km/u. Het voertuig is voornamelijk bestemd voor tractiedoeleinden en is in het bijzonder ontworpen voor het trekken, duwen, dragen of in beweging brengen van bepaalde verwisselbare uitrustingsstukken die voor gebruik in de land- of bosbouw zijn bestemd, of voor het trekken van aanhangwagens of uitrustingsstukken voor de land- of bosbouw. De trekker kan zijn aangepast om een lading te vervoeren voor landbouw- of bosbouwdoeleinden en kan zijn uitgerust met een of meer zitplaatsen voor meerijders.
- Landbouw- of bosbouwaanhangwagen: voertuig van de voertuigcategorie R, die in de landbouw of bosbouw als aanhangwagen wordt gebruikt om te worden getrokken door een landbouw- of bosbouwtrekker en voornamelijk is bedoeld voor het vervoeren van ladingen of het bewerken van materialen. De verhouding tussen de totale technisch toelaatbare massa in beladen toestand en de massa in onbeladen toestand van dit voertuig is groter of gelijk aan 3,0.
- Verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk: voertuig van de voertuigcategorie S, die in de landbouw of bosbouw als aanhangwagen wordt gebruikt om te worden getrokken door een landbouw- of bosbouwtrekker en die de landbouw- of bosbouwtrekker een andere of extra functie geeft, van een vast gemonteerd werktuig is voorzien of is ontworpen om materiaal te bewerken. Ook kan de aanhanger een laadplatform omvatten dat is ontworpen en gebouwd om de voor deze doeleinden benodigde gereedschappen en hulpstukken te dragen en om het tijdens het werk geproduceerde of benodigde materiaal tijdelijk op te slaan. De verhouding tussen de totale technisch toegestane maximummassa in beladen toestand en de massa in onbeladen toestand van dit voertuig is kleiner dan 3,0.
Zelfrijdende werktuigen
Motorrijtuigen met beperkte snelheid (categorie Z) en mobiele machines (categorie U) zijn allebei nationale voertuigcategorieën in Nederland. Het gaat om alle soorten van zelfrijdende werktuigen of machnies. Het omvat een breed scala aan werktuigen: van zelfrijdende landbouwmachines zoals hakselaars, aardappelrooiers, bietenrooiers en maaidorsers tot grondverzetmachines zoals minigravers, mobiele graafmachines, wielladers, maar ook verreikers, terminaltrekker en heftrucks.
De soort voertuigcategorie hangt af van wanneer deze voertuigen voor het eerst in gebruik zijn genomen. Zelfrijdende werktuigen die vóór 1 januari 2021 in gebruik zijn genomen, vallen onder de voertuigcategorie motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS, categorie Z). Zijn zelfrijdende werktuigen vanaf 1 januar1 2021 nieuw in gebruik genomen, dan vallen ze onder de voertuigcategorie mobiele machines (MM, categorie U).