Het bestuur

Bestuur

Binnen onze organisatie hebben we landelijke, regionale en op werkveld georiënteerde besturen, ook wel secties genoemd. De besturen worden gevormd door ondernemers en zij worden ondersteund door medewerkers van Cumela. Het totale bestuur bestaat uit de volgende onderdelen:
 • Algemene ledenvergadering: alle cumelaleden hebben stemrecht tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV). 
 • Verenigingsbestuur: het verenigingsbestuur wordt gevormd door de twaalf voorzitters van de provincies/afdelingsbesturen, de drie sectievoorzitters en de voorzitter van het Jongerenbestuur. 
 • Dagelijks bestuur: het dagelijkse bestuur wordt gevormd door de vier districtvoorzitters en de voorzitter van het verenigingsbestuur.
 • Jongerenbestuur: het jongerenbestuur vertegenwoordigt jonge, aankomende ondernemers in de cumelasector. De voorzitter van het Jongerenbestuur is ook onderdeel van het Verenigingsbestuur. 
 • Twaalf afdelingsbesturen: iedere provincie heeft een eigen afdelingsbestuur. Met ruim 100 bestuursleden vormen de afdelingsbesturen een goede landelijke en regionale vertegenwoordiging van de bedrijven en werkvelden in de cumelasector.
 • Sectiebesturen: de activiteiten van cumelabedrijven zijn divers. Om in de belangenbehartiging maatwerk te kunnen leveren, hebben de drie belangrijkste werkvelden een eigen sectiebestuur. De bestuursleden en beleidsmedewerkers volgen actief de relevante ontwikkelingen en trends voor hun werkvelden. Ze overleggen frequent met beleidsmakers, overheden, politiek en andere brancheorganisaties. De drie secties zijn: 
  • Agrarisch loonwerk: voor veel cumelabedrijven is agrarisch loonwerk de belangrijkste bedrijfsactiviteit. 
  • Grondverzet en cultuurtechniek: veel cumelaleden zijn dagelijks bezig met grondverzet, infra of cultuurtechnisch werk. Zij spelen een belangrijke rol in het groene buitengebied en de infrastructurele werkzaamheden. 
  • Meststoffendistributie: binnen deze sectie hebben zich ruim 600 actieve mesttransporteurs verenigd in een kennisplatform. In het afgelopen decennia heeft dit een grote bijdrage geleverd aan het oplossen van de mestproblematiek. 

Contact met het bestuur

Heb je een vraag aan het bestuur? Stel aan onze bestuurssecretaris. Zij zorgt ervoor dat je vraag bij de juiste persoon of personen terechtkomt. Je kunt haar telefonisch bereiken via 033 870 98 02 of een e-mail sturen via onderstaande link.

Laatst bijgewerkt: 14 maart 2023