Politie Nederland

Handhaving en boetes

De politie controleert of (land)bouwvoertuigen en bestuurder voldoen aan de wettelijke eisen. Bij (land)bouwvoertuigen gaat het dan om het voldoen aan de voertuigeisen. De bestuurder moet een geldig rijbewijs of een eventuele ontheffing kunnen overleggen.

Wanneer je de politie je staande houdt, moet je de aanwijzingen van de agent opvolgen. Veelvoorkomende overtredingen zijn niet-handsfree bellen, overschrijding van de afmetingen, onvoldoende zicht, afvallende lading en negeren van verkeersregels.

Wanneer je het tijdens een staandehouding niet eens bent met de constatering van de agent blijf dan altijd rustig. Maak wel ter plekke foto’s van de situatie die volgens de agent niet klopt. De foto’s heb je vaak nodig als bewijsmateriaal als je in beroep wilt gaan tegen de verkeersboete.

Bij eventuele afvallende lading kun je foto’s in de bak maken, om te laten zien hoe de beladingstoestand is. Of maak foto’s van bijvoorbeeld de scherpe of uitstekende delen als dat volgens de politie niet in orde is.

Belangrijk is verder om ook een paar overzichtsfoto’s van het (land)bouwvoertuig en de omgeving te maken, zodat je later kunt zien dat de foto’s zijn gemaakt tijdens de staandehouding. Fotografeer eventueel de politieagent of politieauto mee.

Als de politie een overtreding of misdrijf constateert, kunnen er twee soorten sancties worden opgelegd: een verkeersboete (Mulderfeit) of een strafbeschikking.

Mulderfeit

Verkeersovertredingen vallen onder de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), ook wel bekend als de Wet Mulder. Overtredingen heten dan ook wel Mulderfeiten. Als je een verkeersboete van het CJIB krijgt met een letter ‘M’ rechts bovenaan de brief, dan gaat het om een boete voor een lichte verkeersovertreding.

Op de verkeersboete staat de feitcode en een omschrijving van de overtreding. Voor de feitcodes zijn vaste boetebedragen vastgesteld. Belangrijk is om te controleren of de omschrijving van de overtreding en feitcode juist. Regelmatig gebeurt het dat deze niet klopt. Ben je het niet eens met de verkeersboete, dan kun je er beroep tegen instellen. Om je beroep te ondersteunen, heb je vaak bewijsmateriaal nodig in de vorm van foto’s van de situatie op het moment van de staandehouding. Vraag daarbij ook altijd om een afschrift van het proces-verbaal.

Let op: de termijn om op tijd beroep in te stellen tegen een verkeersboete is 2 weken korter dan de uiterste datum van de betaaltermijn. Dit zijn de kleine lettertjes van de verkeersboete.

De ervaring is dat de meeste beroepen ongegrond worden verklaard. Tegen deze beslissing van de officier van justitie kun je weer beroep instellen. Het beroep wordt vervolgens naar de rechtbank gestuurd. Daarna wordt je opgeroepen voor een zitting bij de rechtbank en kun je zelf of met een advocaat verweer voeren tegen de verkeersboete. Het duurt vaak een half jaar tot een jaar, voordat je wordt opgeroepen voor de zitting bij de rechtbank.

OM-feit

Voor deze zogenaamde OM-feiten kan de politie geen sanctie opleggen. Strafbeschikkingen gaan vaak over zwaardere overtredingen of misdrijven. Nadat het Openbaar Ministerie (OM) de schuld heeft vastgesteld, ontvang je via het CJIB een strafbeschikking namens de officier van justitie.

Een strafbeschikking kan leiden tot een aantekening in jouw justitiële documentatie (strafblad). Als je denkt niet schuldig te zijn, dan moet je verzet (bezwaar) instellen.

Let op: na ontvangst van een strafbeschikking, heb je slechts 2 weken de tijd om verzet (bezwaar) in te stellen tegen de strafbeschikking.

Boetes.png
Laatst bijgewerkt: 11 september 2024