Cao-boekje 2024

Cao Groen, Grond en Infrastructuur

Looptijd: 1 januari t/m 31 december 2024

Wij zijn dé brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra. Nederland telt ruim 3.250 cumelabedrijven en hier werken circa 60.000 betrokken vakmensen. In de cao Groen, Grond en Infrastructuur staan afspraken over bijvoorbeeld arbeidstijden, loon en vakantietoeslagen, vakantie en verlof, ziekte en arbeidsongeschiktheid, arbeidsomstandigheden en pensioen. Download het cao-boekje of bekijk de volledige cao-tekst op www.caogroengrondinfrastructuur.nl

Onderhandelingsresultaat

Op 4 december was er een onderhandelingsresultaat. Dat betekent dat de werkgevers en (een deel van de) vakbonden samen tot een overeenstemming gekomen zijn in de onderhandelingen over een nieuwe cao. Het onderhandelingsresultaat wordt gezamenlijk opgesteld en hierin staan de afspraken omschreven die gemaakt zijn over loon en overige arbeidsvoorwaarden. Bekijk hier het onderhandelingsresultaat. 

Dit resultaat is voorgelegd aan de achterbannen van de deelnemende partijen. Cumela heeft akkoord gekregen van de commissie sociale zaken, die bestaat uit een afspiegeling van onze achterban. Op 23 december gingen ook de achterbannen van de bonden akkoord. Dat betekent dat de cao definitief is en een algemeen verbindend verklaring aangevraagd kan worden bij het Ministerie van SZW.

Cao tijdlijn - akkoord

Veelgestelde vragen

We krijgen veel vragen binnen bij de Ondernemerslijn en we bundelen de veel gestelde vragen in onderstaand artikel. Er worden regelmatig nieuwe vragen en antwoorden toegevoegd. Staat je vraag er niet tussen? Stel hem via [email protected] of bel 033 247 49 99.

Cao-boekje

De huidige cao heeft een looptijd van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.

Loontabellen

Hier vind je alle loontabellen van de cao Groen, Grond en Infrastructuur en de cao Bouw & Infra voor 2025. 

Neem contact op

Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over de cao? Neem gerust contact op met Alie Dijkstra, beleidsmedewerker arbeidsmarkt.

Laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de cao? Bekijk de nieuwsberichten via onderstaande link.

Veelgestelde vragen


Wat is een cao?
Een cao, oftewel een collectieve arbeidsovereenkomst, is een afspraak tussen werkgevers en werknemers over arbeidsvoorwaarden.

Wie sluit de cao af?
Cumela onderhandelt namens de werkgevers met de vakbonden CNV Vakmensen, FNV Agrarisch Groen en Vakvereniging HZC.

Van wie krijgt Cumela mandaat?
Cumela krijgt officieel mandaat van de Commissie Sociale Zaken. Dit is een goede afspiegeling van onze achterban qua type bedrijven, aantal werknemers en regio.

De einddatum van de cao is verstreken. Wat nu?
Soms is de looptijd van de cao al verstreken, maar is er nog geen nieuwe cao. In dat geval geldt dat, zolang er geen nieuwe cao is afgesloten, de oude cao blijft gelden voor werknemers die voordat de cao afliep in dienst waren.

Wat betekent Algemeen Verbindend Verklaard?
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan de cao 'algemeen verbindend' verklaren. Dit betekent dat de gemaakte afspraken gelden voor alle ondernemers in die bedrijfstak. Dit voorkomt oneerlijke concurrentie. 

Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan op de pagina met veelgestelde vragen over de cao, of neem contact op met de ondernemerslijn.

Stappen in cao-onderhandelingen


Stap 1: voorbereiding
In de voorbereidingsfase halen we input bij onze leden op tijdens verschillende bijeenkomsten, commissies en via onze buitendienstcollega’s.

Stap 2: voorstellenbrieven
Alle onderhandelende partijen maken een voorstellenbrief. Hierin staan de voorstellen en eisen die meegenomen worden naar de onderhandelingstafel. Bekijk hier de voorstellenbrieven.

Stap 3: onderhandelingen
Het onderhandelen is de belangrijkste fase van het cao-proces. Hier wordt uiteindelijk de inhoud van de nieuwe cao bepaald. Er staan meerdere dagen gepland.

Stap 4: onderhandelingsresultaat
Als de werkgevers en vakbonden tot een overeenstemming komen, dan wordt er gezamenlijk een onderhandelingsresultaat opgesteld met gemaakte afspraken.

Stap 5: akkoord en definitieve cao
Als alle achterbannen instemmen met de nieuwe cao, wordt er een cao-tekst gemaakt. Deze wordt aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voorgelegd voor een Algemeen Bindend Verklaring. Bij een akkoord, is de cao definitief.