Cumela commercial agrarisch

Cao-Check

Sinds 2021 hanteren we de cao Groen, Grond en Infrastructuur en kunnen we gebruik maken van een 38-urige of 40-urige werkweek. Wat is goed voor jouw bedrijf? Ontdek het via onze Cao-Check, de nieuwe naam van de PO-scan. Tijdens de Cao-Check onderzoeken we of je de cao goed toepast. Op basis van de beschikbare informatie stellen wij een adviesrapport op, waarmee jij een nog betere werkgever kunt worden. Vooral voor kleine en middelgrote MKB-bedrijven zonder HR-afdeling kan een advies vanuit onze expertise verhelderend werken. Doe net als veel collega’s de Cao-Check en lees op deze pagina hoe dit werkt!

Hoe werkt de Cao-Check?

De check kun je inzetten voor de cao Groen, Grond en Infrastructuur en voor alle andere cao’s die we in de sector gebruiken, zoals de cao Bouw & Infra of de transport-cao. De Cao-Check bestaat uit drie onderdelen:

1. Onderzoek

Het onderzoek doen wij en daarvoor is het nodig dat we diverse documenten van je ontvangen. Uiteraard doen we dit op een manier die past binnen de AVG. De documenten bestaan onder meer uit arbeidsovereenkomsten en loonstroken. Het is niet spannender dan dat en kost je geen dag werk. Nadat we de documenten ontvangen hebben gaan wij aan de slag.

2. Rapportage

Wij gaan vervolgens kijken of je voldoet aan de cao en waar verbeteringen nodig zijn. Soms zien wij dan dat er zaken niet kloppen en blijkt dat zaken niet bekend zijn omdat de accountant of loonadministrateur hier geen informatie over gedeeld heeft. De onderwerpen die aan bod komen zijn de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarvan kijken we of je ze correct toepast. Denk aan de cao, arbeidswetgeving, beloning en dossiervorming. Zo brengen we in beeld of er voldoende vakantiedagen worden toegekend of de overwerkregels correct worden toegepast en of de werknemer op het juiste niveau is ingeschaald. De conclusies en aanbevelingen zetten we om naar een adviesrapport.

3. Adviesgesprek

Met dat rapport in de hand beginnen we aan het derde deel: een adviesgesprek. Of we daarvoor bij je op de koffie komen of dat we het via Teams doen bepalen we samen. In dat gesprek delen we wat we gezien hebben. Daarna gaan we uitgebreid in op de adviezen en hoe je die in jou bedrijfsvoering kunt gebruiken. Wij krijgen gelukkig vaak terug dat ondernemers die de adviezen opvolgen blij zijn dat ze dat hebben gedaan.

Aanvragen Cao-Check

Meld je via onderstaande link aan voor de Cao-Check en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Je ontvangt een uitgebreide rapportage met tips en aanbevelingen en een adviesgesprek op het bedrijf of digitaal. Niet-leden kunnen ook gebruik maken van deze service. Hiervoor maken wij adviesafspraken op maat. Heb je vragen? Neem contact op met de Ondernemerslijn via (033) 247 49 99.

Tip: Handboek Personeel

Ben je ondernemer in de cumelasector en werk je met personeel, dan heb je ook te maken met collectieve afspraken. Die zijn vastgelegd in de cao, maar ken jij ze uit je hoofd? Om je te helpen, stelden Cumela Advies het Handboek Personeel samen. Hierin vind je duidelijke uitleg over de cao-regels en krijg je in één oogopslag in beeld wat kan en wat is toegestaan binnen de cao Groen, Grond en Infrastructuur. 

Eerlijke concurrentie

Wij moedigen ondernemers aan om gebruik te maken van de Cao-Check. Dat doen we omdat het goed is voor het eigen bedrijf en omdat het goed is voor de complete cumelasector. Wanneer we allemaal gebruik maken van dezelfde spelregels voorkomen we oneerlijke concurrentie tussen onze leden. Samen werken we aan een integere sector! 

De check wordt uitgevoerd door onze adviseurs Marie-José Lamers en Chaira Klein. Heb je vragen? Neem gerust contact met ze op óf bel de Ondernemerslijn via 033 247 49 99

Een Cao-Check is goed voor je bedrijf en voor de complete cumelasector!

Cumela Advies

Marie-José Lamers

Adviseur personeelsmanagement
Cumela Advies

Chaira Luth - Klein

Juridisch adviseur arbeidsmarkt