Cao-mockup-zonder datum

Veelgestelde vragen over de cao

Er is een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao Groen, Grond en Infrastructuur, met de looptijd van 1 januari 2025 t/m 30 september 2026. We krijgen veel vragen binnen bij de Ondernemerslijn en we bundelen de veel gestelde vragen in onderstaand artikel. Er worden regelmatig nieuwe vragen en antwoorden toegevoegd. Staat je vraag er niet tussen? Stel hem via [email protected] of bel 033 247 49 99.
Wat betekent een onderhandelingsresultaat precies?

Een onderhandelingsresultaat betekent dat de werkgevers en vakbonden samen tot overeenstemming gekomen zijn in de onderhandelingen over een nieuwe cao. Het onderhandelingsresultaat wordt gezamenlijk opgesteld en hierin staan de afspraken omschreven die gemaakt zijn over loon en overige arbeidsvoorwaarden. Dit resultaat wordt voorgelegd aan de achterbannen van de deelnemende partijen. Zijn alle partijen akkoord, dan volgt er een definitief cao-akkoord. Bekijk hier het onderhandelingsresultaat.

Is de achterban van Cumela akkoord?

Ja, de Commissie Sociale Zaken heeft het onderhandelingsakkoord goedgekeurd. De Commissie Sociale Zaken is een goede afspiegeling van onze achterban, waarbij rekening gehouden is met type bedrijven, aantal werknemers en regio. 

Wanneer wordt de cao definitief? 

Vakvereniging HZC en CNV leggen op dit moment het onderhandelingsresultaat voor aan hun achterbannen. Voor de kerst horen we of iedereen definitief heeft ingestemd. Zodra alle partijen het onderhandelingsakkoord hebben goedgekeurd, komt er een nieuwe cao-tekst die voor de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voorgelegd wordt aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). 

Hoe zit het met FNV Agrarisch Groen? Heeft die niet meeonderhandeld?

Nee, FNV is tussentijds uit de onderhandelingen gestapt. Dit heeft geen gevolgen voor het uiteindelijke resultaat en ook niet voor de werkingssfeer van de nieuwe cao. Als deze algemeen verbindend wordt verklaard, geldt deze voor de hele sector. FNV legt het onderhandelingsresultaat voor aan haar achterban als “eindbod”. Dit betekent dat de leden hier ja of nee tegen kunnen zeggen. 

Wanneer volgen de loontabellen?

Er wordt momenteel hard gewerkt aan de nieuwe loontabellen. Deze worden uiterlijk begin januari gepubliceerd op onze website. Je hebt deze als ondernemer in de derde week van januari nodig voor de salarisbetalingen. We adviseren je om niet zelf te gaan rekenen met de verhogingen, maar de loontabellen af te wachten. Dit scheelt je tijd én dan weet je dat je sowieso goed zit. Er zijn namelijk rekenafspraken die jij en je accountant niet kennen. 

Waarom is de looptijd 21 maanden?

De looptijd is een resultaat van onderhandelen. Voor ons is dit een mooie uitkomst omdat we dan in 2026 ruim voordat onze leden de tarieven bekend moeten maken, weten wat de lonen gaan doen.  

Wat houdt het jaarurenmodel in?

Het jaarurenmodel of jaarurennorm betekent dat je een medewerker in dienst kunt nemen voor een afgesproken aantal uren per jaar. Dit kan tot maximaal 1040 uur op jaarbasis (een halve fte). De exacte randvoorwaarden komen in de cao-tekst. 

De kern is dat de medewerker iedere loonperiode salaris krijgt, ongeacht of hij/zij werkt, op basis van het aantal overeengekomen uren per jaar gedeeld door het aantal loonperioden. 

Deze vorm van arbeidsovereenkomst biedt een oplossing voor het vervallen van oproepcontracten, zodra de wetgeving verandert en kan worden toegepast voor het in dienst nemen van schijnzelfstandigen. 
 

Het voorbeelddocument van het jaarurenmodel download je hier via www.cumela/aok (zichtbaar na inloggen). 
 

Wat is er afgesproken over de Seniorenregeling?

De Seniorenregeling was onderwerp van gesprek vanwege de financiële positie van het fonds en de einddatum van de uitgebreide regeling. De uitgebreide regeling was namelijk afgesproken tot 31 december 2025. Nu hebben wij deze verlengd tot 31 december 2030. We hebben ook afgesproken dat werkgevers en werknemers een hogere premie gaan betalen. De premie wordt in totaal 0,2% voor werkgevers en 0,2% voor werknemers vanaf 1 januari 2026. Of er nog meer veranderingen in de regeling nodig zijn gaan we in het eerste kwartaal van 2025 onderzoeken. Mochten er veranderingen noodzakelijk zijn gaan ook deze niet eerder in dan januari 2026. 

Wat is het doel van de afspraak over gladheidsbestrijding?

In de arbeidstijdenwet is een uitzondering opgenomen voor gladheidsbestrijding. Werkgevers mogen daarvan gebruik maken, mits dit is opgenomen in de cao. Door het dus nu op te nemen in de cao vanaf 2025 kunnen werkgevers van deze uitzondering gebruik maken. 

Wat verandert er nu in artikel 51 van de cao?

De tekst van artikel 51 was achterhaald omdat het hebben van vakkennis is meegenomen in het systeem van functiewaardering. De oude tekst verdwijnt dus. In feite komt er een nieuw artikel 51 waarin wordt omschreven dat als een medewerker tijdelijk (is minimaal twee maanden) een hogere functie uitvoert hij het bijbehorende salaris ontvangt. Gaat hij daarna weer zijn eigen functie doen komt het salaris weer op het eerdere niveau. 

Moeten wij nu de vakbondscontributie van onze medewerkers betalen?

In de cao stond al de afspraak dat als er ruimte is binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling een medewerker zijn werkgever kan vragen om fiscaal vriendelijk zijn vakbondscontributie te “verlonen”. Zij leveren dan een deel brutoloon in. Wij hebben nu afgesproken dat als er nog ruimte is binnen de WKR de medewerker er recht op heeft om dit fiscaal vriendelijk te “verlonen”. 

Ik zie dat de percentages voor de jeugdlonen zijn verlaagd, klopt dat?

Dat klopt inderdaad, dit is een afspraak met de vakbonden uit 2024 die in de cao 2025 is geformaliseerd. Hierdoor laten de tabellen voor sommige jeugdigen een lager salaris zien dan in 2024. Ons advies is om het loon gelijk te laten aan 2024. Dit wordt dan verhoogd als de jeudige jarig wordt.

De percentages voor 2025 gelden voor alle jeugdigen, reeds in dienst en zij die dit jaar in dienst komen.

Laatst bijgewerkt: 17 februari 2025