gv-kenteken

Handleiding registratie bestaande (land)bouwvoertuigen

Datum: 22 december 2020
Laatst bijgewerkt: 16 december 2021
Door: Hero Dijkema
Vanaf 1 januari 2021 kunnen bestaande (land)bouwvoertuigen zonder keuring bij de RDW worden geregistreerd. Om je daarbij te helpen stelden we een handige en vooral zeer praktische infographic samen en maakten we een registratieformulier die je helpt bij het verzamelen van alle gegevens van je voertuigen. Het voordeel van in 2021 registreren? Je bespaart geld. Op deze pagina lees je alle aandachtspunten voor het registreren van jouw bestaande (land)bouwvoertuigen.
Infographic registratie-, kentekenplaat- en APK-plicht

Download hieronder onze infographic om inzicht te krijgen in de registratie-, kentekenplaat- en APK-plicht voor (land)bouwvoertuigen. Zo kom je precies te weten welke voertuigen je moet registreren, hoe het zit met het kenteken en wat je moet registreren.
  

Voertuiggegevens verzamelen

Om de registratie snel en soepel te laten verlopen is het handig om alvast de voertuiggegevens te verzamelen. Hiervoor hebben we onderstaand registratieformulier ontwikkeld met bijbehorende toelichting. Dit formulier mag je niet naar RDW sturen maar is voor eigen gebruik.

Naast de voertuiggegevens moet je een foto van het typeplaatje toevoegen. Hierdoor kunnen de registratieaanvragen sneller worden afgehandeld.


Na het verzamelen van alle voertuiggegevens en de foto vul je alles in op de registratiewebsite van RDW.

Zo vind je de registratie-items!

Klik hier voor meer informatie waar je op moet letten bij de registratie van bestaande (land)bouwvoertuigen.

Registratieadvies voor maatschappen

Maatschappen moeten in 2021 hun (land)bouwvoertuigen op naam van één van de maten registreren. Klik hier voor meer informatie.

Zo werkt het registratieproces

Denk aan je verzekering

Kentekenbewijs ontvangen van RDW? Geef het kenteken direct door aan je verzekeraar.

APK- en tachograafplicht voor snelle tractoren

Landbouwtrekkers werkzaam in de groen, grond en infrastructuur met een maximumconstructiesnelheid van meer dan 40 km/u op kenteken hebben te maken met een APK- en tachograafplicht. Dit is gestart sinds 1 mei 2021. De tachograafplicht voor snelle landbouwtrekkers is er niet altijd, maar wel eerder dan je denkt. Klik hier voor meer informatie.