kentekening

RDW controleert WAM-verzekering (land)bouwvoertuigen

Datum: 23 september 2022
Laatst bijgewerkt: 26 september 2022
Door: Hero Dijkema
De RDW controleert vanaf september 2022 of (land)bouwvoertuigen WAM-verzekerd zijn. Voertuigeigenaren krijgen een brief met de kentekens van de voertuigen die nog niet bij de RDW zijn gemeld als verzekerd. Is het voertuig vanaf 1 januari 2023 nog niet als WAM-verzekerd geregistreerd, dan krijg je een boete van 400 euro per voertuig.

Alle zelfrijdende (land)bouwvoertuigen moeten verzekerd zijn voor wettelijke aansprakelijkheid voor schade die met het voertuig wordt veroorzaakt. Voertuigeigenaren moeten voor hun motorvoertuigen verplicht een WAM-verzekering afsluiten. De WAM-verzekering wordt gekoppeld aan het kenteken van het voertuig. De controle op de WAM-verzekering wordt nu ook voor (land)bouwvoertuigen gedaan aan de hand van het kenteken.

Getrokken materieel niet WAM-plichtig

Elke landbouwtrekker of zelfrijdend werktuig met een kenteken, moet dus WAM-verzekerd zijn. Getrokken materieel zoals landbouwaanhangwagens en getrokken werktuigen zijn niet WAM-plichtig. Getrokken materieel is altijd automatisch meeverzekerd op het trekkende voertuig.

Momenteel staan 195.000 van de 462.000 geregistreerde zelfrijdende (land)bouwvoertuigen nog altijd als niet WAM-verzekerd geregistreerd bij de RDW. Oftewel van 42 % van de gemotoriseerde (land)bouwvoertuigen moet de WAM-verzekering nog worden doorgegeven aan de RDW. Dit wil niet zeggen dat deze voertuigen niet verzekerd zijn, maar wel dat de voertuigeigenaar of verzekeraar actie moeten ondernemen.

Kentekens doorgeven

Het is daarom belangrijk dat je de kentekens van je (land)bouwvoertuig altijd doorgeeft aan je verzekeraar of adviseur. Geef daarom na ontvangst van de kentekenbewijzen de kentekens, meldcodes en data tenaamstelling van je (land)bouwvoertuigen altijd zo snel mogelijk door aan jouw verzekeraar. De verzekeraar of tussenpersoon geeft vervolgens aan de RDW door dat het voertuig WA-verzekerd is.

De reden dat je brief krijgt van de RDW kan verschillende oorzaken hebben:

  • het (land)bouwvoertuig is nog helemaal niet WAM-verzekerd
  • het voertuig staat op een zogenaamde bedrijfspolis en is niet individueel geregistreerd bij je verzekeraar
  • je hebt de kentekens van de (land)bouwvoertuigen nog niet doorgegeven aan je verzekeraar of tussenpersoon
  • jouw verzekeraar heeft de kentekens nog niet als WA-verzekerd aangemeld bij RDW
Zelf controleren

Je kunt zelf ook controleren of je (land)bouwvoertuig geregistreerd staat als WAM-verzekerd. Hiervoor ga je naar rdw.nl/kentekencheck en vul je het kenteken in. Onder het tabblad Status van het voertuig staat bij WAM verzekerd een ja of nee.

Wanneer je voertuig bij RDW niet als WAM-verzekerd staat geregistreerd, neem dan zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar of adviseur. Geef dan alsnog het kenteken door, als je dat nog niet gedaan hebt. Heb je het kenteken al wel eerder doorgegeven aan je verzekeraar, vraag dan waarom het voertuig nog niet als WAM-verzekerd staat geregistreerd.

Boete

De RDW stuurt dit jaar nog herinneringsbrieven over het ontbreken van WAM-verzekering in het kentekenregister. Van 1 januari 2023 gaat de RDW actief controleren op de WAM-plicht van motorvoertuigen. Is je (land)bouwvoertuigen dan nog niet WAM-verzekerd, dan levert dat een boete op van € 400,- per voertuig.

Meld geregistreerde (land)bouwvoertuigen aan verzekeraar