Ik kan geen medewerkers vinden maar wel zzp’ers die voor mij willen werken, kan dit?
Dat er sprake is van een krappe arbeidsmarkt maakt niet dat je niet hoeft te voldoen aan de wetgeving. Er zal altijd een beoordeling van het werk aan de hand van de Deliveroo gezichtspunten moeten worden gedaan. En…. de mensen zijn er dus wel, alleen de contractvorm moet worden aangepast.
Als ik mijn zzp’er in dienst wil nemen hoe doe ik dat?
Je kunt je zzp’er in dienst nemen voor een korte periode, een langere periode of voor onbepaalde tijd. Parttime of fulltime, beiden zijn mogelijk. Als het goed is hebben we vanaf januari 2025 het jaarurenmodel in de cao als optie voor oproepkrachten, dan kun je een dienstverband aanbieden voor een bepaald aantal uren per jaar. Voorbeelden van arbeidsovereenkomsten vind je op onze website: cumela.nl/aok
Ik betaal meer dan 33 euro per uur voor mijn zzp’er, dan is er toch geen probleem?
Het bedrag van 33 euro is onderdeel van de nieuwe wet (VBAR) die net door de Raad van State van een advies is voorzien. Dit advies was negatief. De vraag is wat Minister van Hijum met het wetsvoorstel gaat doen. Daarna moet het nog worden behandeld in de Tweede en Eerste Kamer en daarna kan het pas ingaan. Dat zal niet voor 2026 zijn. En dan is de 33 euro geen vrijbrief voor de inzet van zelfstandigen. De 33 euro is de gewenste grens voor een rechtsvermoeden. Een rechtsvermoeden houdt in dat de werkende een arbeidsovereenkomst kan claimen, en de opdrachtgever kan dat gemotiveerd afwijzen.
Wat zijn de risico’s als ik een zzp’er inhuur en doorleen naar een andere opdrachtgever?
Als je als cumelabedrijf een zelfstandige inhuurt en deze doorzet naar een andere opdrachtgever, dan kun jij als werkgever worden aangemerkt. Met alle gevolgen van dien! Als je een zzp’er inzet, kan dit (langs de gezichtspunten van Deliveroo) bij jou in het bedrijf, maar doorlenen maakt een arbeidsovereenkomst met jou erg waarschijnlijk.
Ik heb Jan aan het werk, hij is in maatschap met zijn ouders. Kan hij als zzp’er bij mij werken?
Voor de beoordeling van schijnzelfstandigheid wordt naar het werk gekeken. Een werkende kan prima en als zelfstandige werken (in de maatschap met zijn ouders op het boerenbedrijf) en in loondienst bij een cumela-bedrijf. Het werk dat bij het cumela-bedrijf wordt gedaan is bepalend of dit werk als zelfstandige kan worden verricht of niet. Hiervoor moet je kijken naar de gezichtspunten van Deliveroo.
Mijn zzp’er heeft een kvk inschrijving, meer dan 3 opdrachtgevers en heeft een AOV, dan kan hij toch als zzp’er voor mij werken?
De hier genoemde elementen klinken van het VAR-tijdperk. Toen werd naar de werkende gekeken. Nu kijken we naar het werk wat wordt uitgevoerd en of dat zich laat uitvoeren door zelfstandigen. De ondernemingsvorm is niet belangrijk. Of iemand zich daadwerkelijk als ondernemer gedraagt is slechts 1 van de 9 gezichtspunten en is daarmee veel minder belangrijk dan voorheen.
Waar moet ik op letten als een uitzendbureau of detacheerder zzp’ers aanbied?
In feite zijn zzp’ers die voor een uitzendbureau of detacheerder werken daar in dienst. Voor jou als inlener gelden dus dezelfde risico’s en eisen die voor iedere uitzendkracht gelden. Zij moeten geregistreerd zijn als uitzendbureau en je hebt te maken met inlenersaansprakelijkheid (vraag verklaring betalingsgedrag en betaal een deel van de factuur op de g-rekening). Voor de werkende zou het beter zijn als hij bij jou op de loonlijst komt.
Voor buitenlandse zzp’ers geldt de controle op schijnzelfstandigheid niet?
Het maakt voor de beoordeling van schijnzelfstandigheid niet uit of er sprake is van Nederlandse of buitenlandse zzp’ers. Beiden worden op dezelfde wijze beoordeeld, ofwel het werk dat zij doen.
Ik zorg voor huisvesting van buitenlandse zzp’ers, dan mogen ze toch voor mij werken?
Of je nu huisbaas bent of niet, voor de beoordeling van schijnzelfstandigheid maakt dit geen verschil. Het werk zal worden beoordeeld aan de hand van de Deliveroo gezichtspunten.
Ik lees dat er een webtool is die “DBA-proof” is. Klopt dat?
Voor alle werkzaamheden in alle sectoren in Nederland geldt dezelfde wetgeving. De gezichtspunten van Deliveroo zijn vanaf 1 januari 2025 maatgevend. Tot nu toe heb ik meerdere websites aangeboden zien worden of administratiesystemen die aangeven DBA-proof te zijn. Dat kan in de kern niet. Het enige wat de webtools doen is het administratieve deel oplossen. De Belastingdienst heeft aangegeven dat zij geconstateerd hebben dat heel vaak de administratie wel op orde is maar dat er in de praktijk anders wordt gewerkt. Het belangrijkste bij dit vraagstuk is: hoe wordt er in de praktijk gewerkt? Van belang is dus dat je het werk zo organiseert dat je voldoet aan de gezichtspunten van Deliveroo. Daar is winst te behalen, niet bij een goede administratie.
Er is een convenant tussen LTO en de Belastingdienst. Hierin is een kwalificatie inkomsten uit werkzaamheden bij een andere onderneming opgenomen. Hoe verhoudt zich dat met de huidige vraagstelling omtrent schijnzelfstandigheid?
Het convenant is een fiscale afspraak. Fiscaal wordt er door dit convenant beoordeeld dat de inkomsten uit nevenwerkzaamheden van agrariërs kwalificeren als winst uit onderneming. De vraagstelling omtrent schijnzelfstandigheid is een andere. Hiervoor wordt gekeken naar de werkzaamheden die worden uitgevoerd en is de kwalificatie “ondernemer” slechts één van de negen gezichtspunten waarlangs de beoordeling plaatsvindt.