Electrische Sunward rupsgraafmachine CE240E

Waarom vraag je geen SSEB aan?

Datum: 14 juni 2024
Laatst bijgewerkt: 14 juni 2024
Door: André de Swart
Ben jij een ondernemer die wil investeren in zero-emissiemateriaal? Wilde je begin dit jaar nog gebruikmaken van de subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB), maar zag je er vanaf. Dan zoeken we jouw verhaal. Deel dit met ons, zodat we in gesprek kunnen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Sinds 5 maart kunnen ondernemers weer gebruikmaken van de SSEB. Een tussenstand laat zien dat er op 4 juni nog 27 procent, € 9,8 miljoen, van het budget over was. Een jaar eerder was dat budget na een dag al op.  

Aangepaste regeling

André de Swart, specialist subsidies bij Cumela, zegt dat dit mede het gevolg is van een te grote aanpassing in de regeling. "In 2024 konden ondernemers ook een beroep doen op de Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET). Na drie dagen was dat budget op. De regeling opende op 26 maart en sloot 28 maart. Hierdoor weten we dat ondernemers wel degelijk interesse hebben." In 2023 duurde het vier dagen voor de regeling overtekend was, waardoor dit in lijn ligt met 2024. 

"De oorzaak van de mindere interesse voor SSEB ligt in de aanpassingen", zegt De Swart. Dat hoort hij ook terug bij de ondernemers die hij helpt. "Het valt op dat de SSEB sterk uitgekleed is. Waarom heeft RVO dat gedaan?", vraagt hij zich af, mede namens de ondernemers die hij helpt. "Veel ondernemers zijn hier boos over. Misschien heeft RVO een correctie willen doen, omdat in 2023 de regeling al na een dag vol was? We weten het niet. De aanpassing was in elk geval te groot dat de regeling na drie maanden nog niet vol is."

In gesprek 

De Swart wil graag met RVO in gesprek. "Is dit een les voor de SSEB 2025? Laat ze maar beginnen om het forfait MIA te koppelen aan de werkelijke MIA en de SSEB percentages iets te verhogen", stelt hij voor. 

Wat hij vooral nodig heeft zijn voorbeelden van ondernemers die bewust niet meegedaan hebben aan SSEB. "Had je wel meegedaan als de regeling gelijk was gebleven aan die van 2023 dan hoor ik het graag. Mail je naam, bedrijfsnaam en in een paar zinnen een omschrijving van de situatie, zodat wij het kunnen gebruiken om verder in gesprek te gaan." Op 20 juni gaat ook op LinkedIn een poll online met dezelfde vragen. "Hoe meer verhalen ik heb, hoe beter we het gesprek kunnen voeren."

De poll voor LinkdIn

Door de verlaagde SSEB-regeling, heb ik:

1 alsnog geïnvesteerd in Zero-Emissie-materiaal.

2 niet geïnvesteerd in (Zero-Emissie-)materiaal.

3 geen Zero-Emissie-materiaal aangeschaft, maar gekozen voor fossiel.

rekenvoorbeeld sseb