Achtergrond

7 maart 2013
Cumelabedrijven zijn met vakkundige medewerkers en modern materieel actief in, op en met grond: grondverzetwerkzaamheden, in cultuurtechniek, agrarisch loonwerk, meststoffendistributie en in de aanleg en onderhoud van de openbare, groene ruimte (sport- en recreatieterreinen, parken, bossen en natuurgebieden).

Cumelabedrijven zijn veelal familiebedrijven, geworteld in hun werkgebied en betrokken bij hun omgeving. Nederland telt ruim 3.000 van deze cumelabedrijven in groen, grond en infra. In de cumelasector – een van de grootste plattelandswerkgevers – werken 30.000 betrokken vakmensen. De ondernemers realiseren samen een sectoromzet van jaarlijks bijna vier miljard euro. – De cumelasector investeert voortvarend in productief en innovatief materieel. De machinevloot van de sector bestaat o.a. uit ruim 15.000 tractoren, 17.500 grondverzetmachines, 5.000 oogstmachines, professionele grasmaaiers en onderhoudsmachines en tienduizend vracht- en lichte bedrijfswagens.

Veel cumelabedrijven vinden hun oorsprong in agrarisch loonwerk. Door mechanisatie van arbeid, door marktoriëntatie en het verbreden van werkzaamheden hebben ze zich ontwikkeld. Het ene bedrijf tot specialist in grondverzet en infrawerken of specifiek in gewasbescherming of werkzaamheden voor de bollenteelt, een volgende verbreedde zijn activiteiten met meststoffendistributie en weer anderen zijn zowel actief in agrarisch loonwerk, cultuurtechniek en in grondwerk. De sector kenmerkt zich door een praktische en oplossingsgerichte aanpak. Opdrachtgevers ‘ontzorgen’ staat hoog in het vaandel. Net als een werkwijze die professioneel, innovatief en deskundig is.