Wanneer we deze vraag bedrijfseconomisch bekijken, kunnen we hier wel een gemiddelde vinden. Zo vormen bij het gros van de cumelabedrijven de arbeids- en machinekosten samen 85 procent van de kostprijs. Op basis van kengetallen kunnen we hier best vergelijkingen op loslaten. Dit gebeurt dan ook met Cumela Kompas. Dat is een in mijn ogen nog te vaak ondergewaardeerd instrument, dat een prominentere plek verdient tijdens de bedrijfsbezoeken.
Eén ding is mij duidelijk geworden: er bestaat geen ‘gemiddeld’ cumelabedrijf. Elk bedrijf en elke ondernemer zit in een andere fase. De een heeft alle ruimte, de ander zit op een knellende locatie, de een heeft als jonge bedrijfsopvolger alle ruimte gekregen, de ander zit vast in knellende familiaire verhoudingen. Weer een ander zit misschien wel helemaal niet lekker in zijn eigen vel door een moeilijke privésituatie. Toch zijn er wel gemene delers te vinden. Waar een ‘gemiddelde’ boer op zijn eigen bedrijfslocatie onderneemt, moet de cumelaondernemer ondernemen door met partijen van alle soorten en maten samen te werken en die bij elkaar te brengen. Hij dient deze klanten ook zelf op te zoeken, want ze komen niet aanwaaien. Particulieren, (semi-)overheden, aannemers en collega-bedrijven, allemaal vereisen ze een andere aanpak. Dit vergt dienstbaarheid. Ik zie heel veel dienstbaarheid, hard werken en het beste resultaat willen leveren tegen soms in mijn ogen te aantrekkelijke tarieven. Een ideale partij om mee samen te werken, toch?
In een onstuimige markt met een onvoorspelbare overheid wordt samenwerken belangrijker
In een onstuimige markt met een onvoorspelbare overheid wordt samenwerken belangrijker. Niet alleen met alle soorten klanten, maar zeker ook met collega-bedrijven. Hoe mooi is het als we elkaar door de gemene delers kunnen vinden en elkaar zo kunnen aanvullen met al onze niet-standaard-diensten en onze vindingrijkheid. Zijn we met al onze niet-standaard-diensten toch weer een beetje standaard. Niks mis mee, lijkt mij zo.
