drugs Drenthe

Zo hou je het buitengebied veilig

Datum: 15 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 24 mei 2020
Door: Gerwin Otten
Veel bedrijven in de cumelasector zijn gevestigd in het buitengebied. Een groot deel voert daar ook nog eens zijn werkzaamheden uit en heeft werknemers die er wonen. Daarmee vormen ze een belangrijk groep die kan helpen het buitengebied veilig te houden. "Gebruik je onderbuikgevoel", zo klinkt de dringende oproep vanuit Cumela.

Ondernemers in de cumelasector hebben het geluk dat criminele organisaties ze aardig met rust laten, doordat ze deze schuren veelal links laten liggen. Slechts een enkele keer blijkt het toch gelukt te zijn om een schuur te huren en wordt er een drugslab in aangetroffen. "Gelukkig horen we het niet vaak", zegt Gerwin Otten, die zich binnen Cumela met het onderwerp criminaliteit bezighoudt, "maar het is toch goed om te blijven herhalen dat je nooit met deze types in zee moet gaan. Je kunt maar een keer nee zeggen. Als ze je schuur eenmaal gebruiken dan is het levensgevaarlijk om nog te stoppen."

De aanleiding dat Otten dit nogmaals herhaalt is de vondst van een drugslab in Achterhoeks en rustige Drempt. Verschillende zwaar bewapende politie-eenheden ondersteund door helikopters en drones deden op 7 mei een inval in een onopvallende schuur en troffen een enorm chrystal meth drugslab aan. De aanwezige grondstoffen en eindproducten vertegenwoordigden een waarde van zeker 10 miljoen.

Gebruik je onderbuikgevoel!
Otten dringt er bij ondernemers op aan om vooral gebruik te maken van het onderbuikgevoel wat je hebt. "Jij kent jouw werk- en leefomgeving als de beste. Jouw onderbuikgevoel is een goed instrument om verdachte situaties waar te nemen. Is het niet “normaal of logisch” wat je ziet, meld dit bij de politie of meld misdaad anoniem." Alleen door dat te doen kun je voorkomen dat criminelen op het platteland hun gang kunnen gaan. 

Gebeurt dat dan kan het ook gevolgen hebben de cumelasector. "Bij de productie van chemische drugs komen er schadelijke en zeer giftige stoffen vrij. Deze zorgen bijvoorbeeld voor explosie- of vergiftigingsgevaar. Afvalstoffen worden gedumpt op percelen, in mestkelders, in de bodem of in de sloot. Het opruimen is zeer kostbaar en moet door de eigenaar van de percelen worden betaald. Via de mest en het ruwvoer en het grond- en oppervlaktewater komen afvalstoffen uiteindelijk in de voedselketen terecht", aldus Otten. 

Mogelijke signalen waarop je kunt letten:

  • Terrein of loods in één keer hermetisch afgesloten (hekken dicht,  ramen afgeplakt, kieren dicht-gepurd).
  • Voertuigen staan zeer kort op het gebouw geparkeerd, je kan niet zien wat er wordt in- en of uitgeladen.
  • Er zijn in opeens “veel” mensen werkzaam achter gesloten deuren.
  • ’s Avonds veel beweging, voertuigen te zien.
  • Vreemde apparatuur en of stoffen aanwezig (ketels, pannen, magnetrons, chemicaliën, koelapparatuur).
  • Vreemde geuren (denk aan anijs- of chemische snoepjesgeur).
  • Er zijn veel vaten aanwezig.

Meld verdachte situaties altijd
Ken je de dader of is het veiliger om anoniem te blijven? "Bij Meld misdaad blijf je echt anoniem, je naam komt bijvoorbeeld niet als melder in het dossier te staan. Je kan Misdaad Anoniem bereiken via: 0800 7000 of via het meldformulier op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/. " Uiteraard, bij spoed bel je met 112.

 

 

Hennepkwekerijen en drugslabs