bouwplaats

Met de Generieke Poortinstructie voordelig veiliger werken

Datum: 22 februari 2019
Laatst bijgewerkt: 12 februari 2020
Op 1 april 2019 wordt op veel bouwplaatsen in Nederland de Generieke Poortinstructie (GPI) verplicht. De GPI is een initiatief van de deelnemers aan de Governance Code Veiligheid in de bouw. De GPI geeft aan bouwplaatsmedewerkers universele voorlichting over veiligheid in de bouw en toetst ze. Dankzij een certificaat van de GPI hoeven zij zich niet voor elke bouwplaats of verkeersafzetting afzonderlijk te laten informeren, omdat de werkwijze uniform wordt. Het doel is dat iemand met dit veiligheidscertificaat toegang krijgt tot alle bouwplaatsen in Nederland. De instructie en toets voor de Generieke Poortinstructie kosten samen € 8,75 en het certificaat is een jaar geldig.

Eén instructie per jaar
De Governance Code Veiligheid in de bouw wil met de GPI voorkomen dat bouwplaatsmedewerkers zich voor elke bouwplaats of verkeersafzetting afzonderlijk moeten voorbereiden met een aparte poortinstructie. Met de GPI is er nu één uniforme poortinstructie waarvoor bouwplaatsmedewerkers zich jaarlijks moeten certificeren. De GPI geldt op alle bouwplaatsen bij de bedrijven die zijn aangesloten bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw. Onder andere Ballast Nedam, BAM, Besix, Dura Vermeer, Heijmans, Strukton, TBI, Unica, Van den Herik en VolkerWessels. Ook opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf, ProRail en andere diensten hebben zich aangesloten. Op dit moment doen ruim 120 organisaties mee.

Verplicht voor alle onderaannemers, zzp’ers en leveranciers
De aangesloten bedrijven en organisaties verwachten dat alle onderaannemers, zzp’ers en leveranciers die een bouwplaats of verkeersafzetting betreden vanaf 1 april 2019 in het bezit zijn van een GPI-certificaat. Zonder geldige GPI-registratie krijgen zij geen toegang. De GPI vervangt alle losse algemene veiligheidsinstructies op bouwplaatsen van de aangesloten bedrijven en organisaties. 

Wie en wanneer?

Doel

Situatie

GPI

Werken op de bouwplaats of verkeersafzetting

Werken op de bouwplaats

Ja

Inhuur

Ja

Onderaanneming

Ja

Eigen medewerker niet werkzaam op bouwplaats

Nee, alleen bezoekers GPI

Bezoek bouwkeet

N.v.t.

Nee, alleen bezoekers GPI

Leveren op bouwplaats of verkeersafzetting                              (achter bord met veiligheidsinstructie)

N.v.t.

Ja

Bezoek bouwplaats onder begeleiding

N.v.t.

Nee, alleen bezoekers GPI

Afgifte buiten bouwplaats

N.v.t.

Nee


Drie Modules
In de bouw onderscheidt men momenteel 3 verschillende GPI-modules. De GPI die een betrokkene moet volgen, hangt af van de aard van de werkzaamheden en de bouwplaats. 

  • GPI B&U (voor Burgerlijke en Utiliteitsbouw)
  • GPI Infra (voor grond-, weg- rail- en waterbouw)
  • GPI Installatie (voor monteurs en installateurs die zowel voor B&U, Infra en op projecten voor bestaande bouw komen)

Alle aannemers die deelnemen aan de Governance Code in de Bouw informeren hun onderaannemers over het behalen van de GPI vóór 1 april 2019 en/of hebben het opgenomen in hun inkoopvoorwaarden. De kosten voor de GPI komen voor rekening van de werkgever en bedragen € 8,75 excl. BTW. Het certificaat is één jaar geldig. De medewerker volgt via internet een instructie en doet aansluitend een toets, voordat hij/zij naar de bouwplaats komt. De instructie met toets duurt ongeveer 25 minuten. De instructie is beschikbaar in zes talen en de toets is in 17 talen te maken. Als de medewerker de toets succesvol heeft afgelegd, komt dit in het Register GPI te staan en ontvangt de medewerker een certificaat (in pdf) dat één jaar geldig is. Vanaf 1 april 2019 is dit certificaat, in combinatie met vermelding in het Register GPI, verplicht voor toegang op bouwplaatsen bij bedrijven die zijn aangesloten bij de Governance Code in de Bouw. Men moet het certificaat altijd bij zich dragen. Ook een digitaal exemplaar op de mobiele telefoon volstaat. Let op: voor toegang op de bouwplaats is óók een geldig legitimatiebewijs verplicht (paspoort of identiteitsbewijs, géén rijbewijs). Ook als men al in het bezit is van een (VOL) VCA-certificaat of Digitaal Veiligheids Paspoort (DVP) moet men de GPI volgen.

Hoe behaal je het GPI-certificaat?
1. Ga naar de GPI-website www.gpi.nu  
2. Gebruik de door je werkgever gekochte inlogcode om de instructie te volgen en de toets te maken
3. Volg de instructie en maak de toets
4. Download het certificaat, bewaar het op je mobiel of print het uit
5. Draag het certificaat altijd bij je!

Overleg met Governance Code
Cumela is positief gestemd over de GPI. Ervan uitgaande dat dit initiatief draagvlak krijgt in heel Nederland zal het kosten verlagen en veiligheid en efficiency verhogen. Cumela nodigde al in 2017 een afvaardiging van de Governance Code in de Bouw uit in Nijkerk. Aanleiding waren toen de twee veiligheidsinstructies ‘aanrijdbeveiliging’ en ‘verplaatsen van graafbakken’. Ook nu blijft goed overleg met de Governance Code relevant. Veel van de veiligheidsvoorschriften die grote aannemers binnen de Governance Code afspreken, hebben rechtstreeks invloed op de te nemen maatregelen voor onderaannemers en ingehuurde bedrijven. Het is heel belangrijk dat de deelnemende partijen die maatregelen ook uniform, realistisch, haalbaar en betaalbaar uitleggen. Voor een overleg met de Governance Code slaat Cumela de handen ineen met collega-brancheorganisaties, zoals Bouwend Nederland en TLN.

Meer info: www.gpi.nu