hakselaar

In het bezit van een GPS-systeem? Help de taskforce

Datum: 26 juni 2019
Laatst bijgewerkt: 20 maart 2020
Door: Gerwin Otten
Zorg ervoor dat het proces-verbaal na diefstal van een GPS-syteem volledig wordt ingevuld. Die oproep doet de landelijk taskforce van de politie die zich bezighoudt met de diefstallen van de GPS-systemen. Op een groot deel van de aangiftes ontbreekt nu essentiële informatie. Daarom ook een aantal tips voor ondernemers waar de systemen niet gestolen zijn, maar wat als het toch gebeurt helpt de dieven op te sporen.

De politieke en publieke onrust en de contacten tussen CUMELA Nederland, CCV en de politie hebben er mede toe geleid dat er een taskforce binnen de politie is geformeerd. Die houdt zich landelijk bezig met de registratie en analyse van diefstallen.

Goede registratie noodzaak
Via de taskforce krijgen ondernemers het uitdrukkelijke verzoek om te zorgen dat een procesverbaal volledig wordt opgesteld. Op dit moment ontbreekt bij een groot deel van de aangiftes essentiële informatie, omdat deze niet verstrekt kan worden door de eigenaar. Hierdoor kan er geen goede registratie van gestolen apparatuur plaats vinden. Ook kan apparatuur -als men dat aantreft- niet snel aan de rechtmatige eigenaar worden gelinkt.

Het is de reden voor de politie om de volgende oproep te doen:
Belangrijk om nu al te doen: 

  • Registreer: serienummers van alle onderdelen, imei-nummers enzovoort
  • Maak foto’s van: krassen, butsen, uiterlijke kenmerken, typeplaatje enzovoort

Een paar tips om diefstal te voorkomen:

  • Vervang gelijksluitende sloten van materieel (plaats unieke sloten)
  • Koop steunen van schermen welke op slot gezet kunnen worden
  • Overweeg inbouw van tracker, welke op gezette tijden de locatie doorgeeft
  • Verwijder apparatuur en sla deze veilig op
  • Installeer goed hang- en sluitwerk van gebouwen
  • Overweeg DNA-markering op apparatuur aan te brengen

Blijf alert
"De laatste tijd is het “rustiger” aan het diefstal-front. Is het dieven-gilde naar huis, zijn ze uitgeweken naar andere landen? Is het een tijdelijke dip? Wie zal het zeggen. Ook voorgaande jaren was er sprake van een tijdelijke dip. Zaak dus om alert te blijven en eigendommen goed te beveiligen", zegt Gerwin Otten, namens Cumela betrokken bij de zaak rondom de diefstallen van de GPS-systemen. 

Leden van Cumela en bewoners van het buitengebied sturen en-masse foto’s van verdachte personen en voertuigen. "Die geven wij door aan CCV en politie", zegt Otten. "Ook kunnen we proefondervindelijk vaststellen dat meldingen van verdachte situaties snel worden opgepakt door de korpsen. Blijf vooral alert, maak foto’s en meldt verdachte situaties aan de politie en Cumela."

Meer informatie
Vragen? Neem contact op met de Ondernemerslijn via tel: 033 - 247 49 99 per e-mail [email protected].