Verzekeringen - GPS systemen

Diefstalpreventietips GPS-systemen

Datum: 6 mei 2019
Laatst bijgewerkt: 31 januari 2020
GPS-systemen in trekkers zijn in trek bij dieven. De afgelopen weken was het raak in verschillende delen van ons land. In dit bericht geven we je praktische tips om de kans op diefstal te verkleinen.

Diefstal preventietips
Diefstal is niet helemaal te voorkomen. Wel zijn er maatregelen denkbaar om het voor dieven extra moeilijk te maken:

  • Stal werktuigen zoveel mogelijk in afgesloten ruimtes of op afgesloten terrein.
  • Maak op locatie gebruik van mogelijkheden als bouwplaatsbeveiliging.
  • Haal indien mogelijk onderdelen van het GPS-systeem van het werktuig af en berg die op een veilige plaats op.
  • Een inbraakalarmsysteem installeren kan preventief werken.
  • Videobewaking op afstand (beveiligingsoplossingen worden steeds toegankelijker).
  • Goede verlichting van je terrein, gecombineerd met bewegingsmelders en camera’s, vergroot de kans op ontdekking.

Zijn je GPS-systemen verzekerd?
GPS-systemen zijn niet in alle gevallen (mee)verzekerd. Een veelgebruikte omschrijving op de werkmaterieelpolis is bijvoorbeeld “het op het polisblad omschreven verzekerd object met de daarbij behorende accessoires en uitrustings­stukken”. Als er achteraf een GPS-systeem aan de uitrusting van de trekker wordt toegevoegd, wordt nog wel eens vergeten om het verzekerde bedrag van het materieel te verhogen. Dit kan leiden tot onderverzekering.

Wat kun je doen?

  • Zorg dat de waarde van je GPS-systeem wordt meegenomen in het verzekerde bedrag als het is gemonteerd op een vast object.
  • Meld het GPS-systeem (met serienummer etc.) aan voor verzekering bij je verzekeraar.
  • Let op beperkende clausules in je polisvoorwaarden.
  • Zitten de GPS-systemen op wisselende objecten, dan kan een aparte verzekeringsdekking voor GPS-systemen wellicht uitkomst bieden.

John Deere
Voor John Deere was een eerdere golf van GPS diefstallen vorig jaar de reden om een nieuwe beveiligingsfunctie te introduceren voor de John Deere displays en StarFire ontvangers. "Door het populaire 'plug and play'-ontwerp zijn John Deere displays en GPS-ontvangers ook gevoeliger geworden voor diefstal vergeleken met enkele andere systemen op de markt", aldus John Deere.

Naast de bestaande mechanische vergrendeling komt er nu een vergrendelingssysteem met PIN-code. Dit om dieven af te schrikken. De vergrendeling kan vergeleken worden met het systeem wat in smartphones gebruikt wordt. Het invoeren van de code voor de display en de ontvanger gaat via het display. Mocht de eigenaar de code vergeten dan kan er nog maximaal 72 uur doorgewerkt worden, daarna is een hoofdontgrendelingscode nodig. Die kan gevonden worden in het portaal van StellarSupport. De beveiliging is er voor de John Deere 4240 en 4640 Universal Displays en de StarFire 6000 ontvanger. Via de software-update 19-1 wordt deze binnengehaald.