Opening.jpg

Door samen kennis te delen, kom je verder

Datum: 15 mei 2025
Laatst bijgewerkt: 15 mei 2025
Elektrisch werken vraagt om investeringen in tijd en geld. Het helpt om dat samen te doen, want samen kom je verder. Vanuit die gedachte begon Jaap Veldhuizen, van J. Veldhuizen BV, in 2021 met elektrisch werken. Samen met zoon Jordi, die ook in de zaak zit, ging Jaap het avontuur aan. Ook Cumela Verzekeringen sloot aan als partner en kon met hulp van dit cumelabedrijf de Cumela Compleet Polis voor elektrisch werken opzetten.

Cumela Verzekeringen was bereid om mee te denken, te bewegen en te investeren

Hoeveel tijd en geld elektrisch werken kost, bewijst het laadplein dat Jaap graag wil. Hij is daar al zeker tweeënhalf jaar mee bezig: van het regelen van de stroomaansluiting, die er 7 maart kwam, tot aan het praten en afstemmen met allerlei partijen en alles goed regelen. Door dat laatste heeft hij nu geen problemen met het verkrijgen van een verzekering voor het laadplein.

Met elkaar meedenken

Drie jaar geleden was dat wel anders. “Ik klopte aan bij diverse verzekeraars, waaronder Cumela Verzekeringen. Met die laatste ben ik verdergegaan, omdat die bereid was om mee te denken, te bewegen en te investeren om mij als ondernemer vooruit te helpen. Ze weten daar waar ze het over hebben. Door de tijd heen voerden we elkaar met informatie en soms waren we het niet eens en volgde een gevecht met woorden. Dat hoort nu eenmaal bij het nieuwe en onbekende van elektrisch werken.”

Inmiddels werkt de helft van Jaaps werkmaterieel elektrisch en gebruikt de andere helft diesel. “Ik denk dat in ongeveer tachtig procent van ons aangenomen werk een duurzaamheidscomponent zit. Opdrachtgevers vragen vaak een deel van het werk emissieloos uit te voeren. Soms is dat honderd procent.”

Anders doen en denken

De medewerkers vinden het prettig om elektrisch te werken, omdat het stiller en schoner is. “Ze raakten gewend aan elektrisch werken”, zegt Jaap. “Dat is gewoon anders. De stroomvoorziening regelen is één, maar ook nadenken wanneer en hoe je veilig gaat laden, hoort erbij. Niet met z’n allen tegelijk die stekker erin stoppen natuurlijk en daarom werken we met laadschema’s. Nu is dat voor onze medewerkers niet meer nodig, want zij weten ondertussen wel hoe het werkt. Toch moet je je personeel daarin wel begeleiden, vind ik. Je hebt als werkgever de verantwoordelijkheid om de juiste randvoorwaarden voor je personeel te scheppen. Ik heb bijvoorbeeld ook zelf een soort van mobiele meterkast laten maken. Zo kunnen de jongens gemakkelijker en veilig laden.”

In tachtig procent van ons aangenomen werk zit een duurzaamheidscomponent

Ook heb je te maken met andere risico’s. “Wij maakten wel eens mee dat ze de stroomkabels doorknipten voor koper”, zegt de ondernemer. “Er staat toch een flink kapitaal daar op zo’n werk. Dat moet je goed beveiligen. En wanneer er bijvoorbeeld geen aansluiting is, moet je werken met mobiele oplossingen. Dat kost geld. Dat beseffen opdrachtgevers niet altijd. En wat als er een dag geen stroom op de bouwplaats is? Als opdrachtnemer moet je daar scherp op zijn en dat goed afstemmen met je opdrachtgever. Samen optrekken.”

Waar is winst te halen?

Tussen het moment van de gunning en de start van een klus hoort volgens de ervaren ondernemer drie maanden te zitten. Dat is een oproep aan opdrachtgevers. Zo kun je van tevoren goed sturen qua bezetting van personeel en machines. “Je hebt tijd nodig om die aansluiting te regelen. Nu kom je wel een heel eind met een bouwaansluiting of je benadert een bedrijf dat al een aansluiting heeft. Soms moet er wat aan de installatie gebeuren. Die samenwerking en de laadkosten moet je natuurlijk weer goed vastleggen. Dat kost simpelweg tijd. Daarnaast kampt de hele branche natuurlijk met een personeelstekort en dat maakt het niet gemakkelijker.”

De medewerkers vinden het prettig om elektrisch te werken

Bovendien moet de marktvraag naar elektrisch werken verder gaan groeien. Dat heeft een positieve invloed op de kosten en de investeringsbereidheid van ondernemers. “Als brancheorganisatie kun je ons als ondernemer helpen door zoveel mogelijk kennis te delen, maar ook door zaken als elektrisch werken op te nemen in de algemene voorwaarden. Daarin moet je de aansprakelijkheid goed regelen. Met elektrisch werken is dat echt anders.”

Een belangrijke stap voor ondernemers is dat Cumela Verzekeringen nu een verzekeringsoplossing biedt voor elektrisch werken via de Cumela Compleet Polis. Hiermee maak je het meer toegankelijk.

Op lange termijn goedkoper

Dat elektrisch werken op de lange termijn goedkoper is, durft Jaap wel te stellen. “Diesels worden duurder door alle eisen. Fabrikanten gaan elektrische machines bouwen die minder energie gebruiken en goedkoper zijn. Kijk maar naar de transportsector. Elektrische stadsbussen rijden al goedkoper dan hun dieselvariant. Over vijf jaar is in onze branche in het stedelijk gebied en voor een bepaald soort type werk elektrisch werken goedkoper”, schat hij in.

Veldhuizen verzekeringen 5.jpg