
Mede dankzij die bij DAF in Eindhoven gebouwde 390 kW (530 pk) sterke krachtbronnen is de Mannheim tot zo’n dertig procent zuiniger. Ook heeft het schip dankzij de Paccar MX-13-motoren een vijf maal lagere NOx-uitstoot dan een vergelijkbaar vaartuig met een conventionele aandrijflijn. Bovendien maakt de dieselelektrische installatie de 4.600 ton zware Mannheim ook aanzienlijk stiller en comfortabeler. Het vaartuig wordt door Rhenus Partnership - onderdeel van de Duitse logistieke specialist Rhenus Groep - ingezet voor transport tussen Zuid-Duitsland, Antwerpen en Rotterdam. Het idee voor de toepassing van een dieselelektrische aandrijflijn kwam van Rhenus. Voor de uitvoering werd Vink Diesel benaderd. Het Sliedrechtse familiebedrijf kreeg de opdracht de Mannheim te voorzien van een aandrijflijn met vijf Paccar MX-13 motoren.

Deze door NPS Driven voor marine-gebruik aangepaste motoren drijven elk een eigen generator aan, die vervolgens de twee elektromotoren - en daarmee de twee schroeven - van het vaartuig van kracht voorzien.
De aandrijflijn is goed voor een maximumvermogen van 1946 kW (2650 pk). Een innovatief powermanagementsysteem bepaalt hoeveel MX-13-motoren er draaien en met hoeveel vermogen. Als de Mannheim maximaal beladen is en stroomopwaarts vaart, zullen alle motoren worden aangesproken om samen de maximale hoeveelheid elektriciteit te genereren. Bij het stroomafwaarts varen is daarentegen soms maar de inzet van één motor nodig. Die flexibiliteit levert een significante brandstofbesparing op en een grote reductie van de CO2-emissie. Een extra batterij en een toegevoegde krachtbron op waterstof maken het zelfs mogelijk de motoren tijdelijk uit te schakelen, waardoor er in havens geheel elektrisch - en dus emissieloos - kan worden gemanoeuvreerd. Ook tijdens de passage van steden langs de rivieren kan de Mannheim kortstondig zonder uitstoot varen.