Cao FAQ

Bijgewerkte vragen over cao Groen, Grond en Infrastructuur 2024

Datum: 2 januari 2024
Laatst bijgewerkt: 21 februari 2024
We krijgen veel vragen binnen bij de Ondernemerslijn over de nieuwe cao Groen, Grond en Infrastructuur. Hier vind je de belangrijkste en meest gestelde vragen en het antwoord op de vragen. Mis je er één bel of mail dan gerust met de ondernemerslijn: via [email protected] of bel 033 247 49 99.
Is de cao definitief?

De achterbannen van CNV Vakmensen, FNV Agrarisch Groen en Vakvereniging HZC stemden 27 december in met de nieuwe cao. Dat betekent dat we vanaf 1 januari een nieuwe cao Groen, Grond en Infrastructuur hebben. De volgende stap is het samenstellen van een nieuwe cao-tekst die voor de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voorgelegd wordt aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

In welke volgorde worden de verhogingen doorgevoerd?

De verhogingen worden doorgevoerd in de volgorde zoals omschreven in het onderhandelingsresultaat: eerst de € 75,- per maand (op basis van een 40-urig dienstverband, 38 uur en vier weken loon worden hiervan afgeleid) en daarna de 6% verhoging. Wij adviseren niet zelf te gaan rekenen, maar te wachten op de loontabellen. 

Waar vind ik de loontabellen?

Je vindt ze op deze pagina op onze website. We adviseren je om niet zelf te gaan rekenen met de verhogingen, maar de loontabellen te gebruiken. Dit scheelt je tijd én dan weet je dat je sowieso goed zit.

Geldt de verhoging ook over persoonlijke toeslagen?

Ja, de verhoging is afgesproken over het loon en dus inclusief persoonlijke toeslag.

Is er dit jaar geen verhoging per 1 juli 2024?

Nee, in juli 2024 volgt er geen verhoging. We hebben ervoor gekozen om de verhoging in één keer door te voeren per 1 januari 2024 in plaats van in twee delen.

Hoe moet ik mijn vergoedingen verhogen voor werkkleding en huisvesting?

De bereikbaarheidsvergoeding en vergoeding voor werkkleding en huisvesting worden per 1 januari 2024 met 6% verhoogd. Hierover zijn in het verleden afspraken gemaakt m.b.t. berekeningen en afronden van getallen. Ga hier niet zelf mee rekenen, maar houd de tarieven aan die omschreven staan in het onderhandelingsresultaat:

  • Artikel 55 bereikbaarheidsvergoeding € 14,40
  • Artikel 56 werkkleding € 4,15
  • Artikel 58 huisvesting € 7,70
Wat betekent een onderhandelingsresultaat precies?

Een onderhandelingsresultaat betekent dat de werkgevers en vakbonden samen tot een overeenstemming gekomen zijn in de onderhandelingen over een nieuwe cao. Het onderhandelingsresultaat wordt gezamenlijk opgesteld en hierin staan de afspraken omschreven die gemaakt zijn over loon en overige arbeidsvoorwaarden. Dit resultaat wordt voorgelegd aan de achterbannen van de deelnemende partijen. Zijn alle partijen akkoord, dan volgt er een definitief cao-akkoord.

Is de achterban van Cumela akkoord?

Ja, de Commissie Sociale Zaken heeft het onderhandelingsakkoord op woensdagochtend 13 december goedgekeurd. De Commissie Sociale Zaken is een goede afspiegeling van onze achterban, waarbij rekening gehouden is met type bedrijven, aantal werknemers en regio.