Cao boekje mock-up

Vakbonden stemmen in met nieuwe cao Groen, Grond en Infrastructuur

Datum: 1 januari 2024
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
Op 27 december stemden de achterbannen van de vakbonden CNV Vakmensen, FNV Agrarisch Groen en Vakvereniging HZC in met het cao-onderhandelingsresultaat. Dat maakte het cao-akkoord definitief. Op 1 januari ging de nieuwe cao Groen, Grond en Infrastructuur van start. Alle partijen hebben, met oog voor elkaars standpunten, stappen gezet die belangrijk zijn voor goed werknemerschap én goed werkgeverschap.
Forse looneisen vakbonden

“We zijn blij dat we er, in tegenstelling tot aanpalende branches, met elkaar uitgekomen zijn zonder een eindbod te hoeven doen. Het waren constructieve, maar pittige onderhandelingen. De minimale looneis van de vakbonden was ongeveer 14% en daar bovenop hadden ze nog een aantal aanvullende eisen. Bij elkaar opgeteld een fors eisenpakket. Tijdens de eerste dag werd al snel duidelijk dat vakbonden alleen wilden praten over loon en niet over inhoud. Toch hebben wij een aantal inhoudelijke punten voor elkaar gekregen. Bijvoorbeeld de ketenregeling die aangepast wordt aan de wet, een onkostenvergoeding voor stagiaires en het invoeren van een jaarurenmodel voor oproepkrachten.” aldus Alie Dijkstra, woordvoerder namens Cumela tijdens de cao-onderhandelingen en beleidsmedewerker arbeidsmarkt.

Voor de vakbonden was deze verhoging de bodem en voor ons het plafond

Nooit eerder een dergelijke verhoging

De lonen in de cao Groen, Grond en Infrastructuur worden per 1 januari 2024 met 75 euro per maand (op basis van een 40-urig dienstverband, 38 uur en vier weken loon worden hiervan afgeleid) en met 6% verhoogd. De aanpassingen gaan zowel voor de maandlonen als de vier weken lonen in per 1 januari 2024. 

“We beseffen ons dat er nooit eerder een dergelijke verhoging heeft plaatsgevonden. Deze verhoging was voor de vakbonden de bodem en voor ons het plafond”, zegt Jacqueline Tuinenga, onderhandelaar namens Cumela en beleidsmedewerker Sociale Zaken. “We hebben bewust gekozen om bij de loonaanpassing te starten met een vast bedrag per maand. Daarmee gaan de lonen in de lagere schalen er procentueel het meeste op vooruit. Hiermee maken we de sector ook aantrekkelijk voor werknemers die starten in de sector.” 

Verdeeldheid in de cumelasector

De cao-onderhandelingen zijn historisch. Niet alleen in onze sector wordt er gepraat over forse verhogingen, maar ook in de aanpalende sectoren. Ondernemers worden op diverse vlakken geconfronteerd met oplopende kosten. Ook hebben wij in de cumelasector te maken met verdeeldheid in onze achterban. Waar de ene ondernemer het zwaar heeft en liever niet wil verhogen, heeft de ander een voorkeur voor een verhoging van tientallen procenten om aantrekkelijk te blijven in de krappe arbeidsmarkt. “Hier zit altijd al een spanning tussen werkgever en ondernemer zijn, maar nu des te meer. Als werkgever wil je aantrekkelijk blijven voor je medewerkers en een goed pakket arbeidsvoorwaarden bieden, maar daarentegen is een loonsverhoging een flinke kostenpost voor jou als ondernemer” aldus Alie Dijkstra. 

Loonsverhogingen geven altijd spanning tussen werkgever en ondernemer zijn, maar nu des te meer

Goedkeuring van de achterban

In maart 2023 zijn Alie Dijkstra en Jacqueline Tuinenga gestart met het ophalen van input bij diverse ledenbijeenkomsten en besturen. Daarnaast heeft er ook direct ledencontact plaatsgevonden. Denk hierbij aan ledenbezoeken of via de ondernemerslijn. Dit heeft geresulteerd in een mandaat waarmee de onderhandelingsdelegatie door de Commissie Sociale Zaken van Cumela op pad is gestuurd. Op woensdag 13 december is het onderhandelingsresultaat besproken met de Commissie Sociale Zaken en zij hebben ingestemd met het behaalde resultaat. 

Op 27 december stemden de achterbannen van de vakbonden ook in met het onderhandelingsresultaat. Nu komt er een nieuwe cao-tekst die voor de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voorgelegd wordt aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Vincent - Cumela Ondernemerslijn
Vragen? Neem contact met ons op!

Uiteraard gaan wij jullie nog op verschillende manieren informeren over de nieuwe cao. Wij zijn sowieso aanwezig op de Relatie- en Innovatiedagen 2024 met een stand op het kennisplein.

Heb je nu al vragen, hulp nodig of behoefte aan een luisterend oor? Neem dan contact op met onze Ondernemerslijn via 033 247 49 99.