referentiefunctie 2 - wat is jouw functie

Personeelskosten stijgen. Elf veranderingen op een rij

Datum: 15 januari 2024
Laatst bijgewerkt: 22 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
Vanaf 1 januari 2024 krijgen werkgevers in de cumelasector te maken met hogere personeelskosten. Dat blijkt uit een samenvatting van de veranderingen in personeelszaken. We zetten de elf grootste veranderingen op een rij. Alles over de cao lees je in een apart bericht.
1. Het wettelijk minimumloon en het maximum premieloon

Het wettelijk minimumloon gaat omhoog. De berekeningsmethode verandert en vindt vanaf 1 januari 2024 plaats op basis van de 36-urige werkweek. Door deze laatste verandering komen de lonen van functiegroep B waarschijnlijk (deels) onder het wettelijk minimum te liggen. Gebeurt dat, dan moeten we dit loon gaan aanpassen. In het handboek kom je meer te weten over functiegroepen.

Als gevolg van de wijzigingen in het wettelijk minimumloon stijgt ook het maximum premieloon. In 2023 was dit al met 12, procent verhoogd, op 1 januari 2024 gaat dit nogmaals met 7,0 procent omhoog. Dit betekent dat je over een hoger salaris premies moet gaan afdragen. De premie Arbeidsongeschiktheidsfonds stijgt met 0,36% voor kleine werkgevers en 0,38% voor grote werkgevers. De premie werkhervattingskas daalt voor de kleine werkgever maar dit kan voor de middelgrote en grote werkgevers anders uitpakken als er zieke werknemers zijn geweest. De premie zorgverzekeringswet daalt met 0,11%. Voor werknemers daalt de premie PAWW met 0,05%. De cao lonen stijgen gemiddeld met 8,8% (de hogere lonen stijgen procentueel minder de lagere lonen stijgen procentueel meer). De loontabellen vindt je hier
 

Waar staat jouw medewerker?

2. Pensioen vanaf achttien jaar

Als gevolg van een van de afspraken uit de Wet toekomst pensioenen bouwt vanaf 2024 iedereen vanaf achttien jaar al pensioen op. Daarvoor gaat de toetredingsleeftijd omlaag van eenentwintig naar achttien jaar. Dit bekent dat werkgever en werknemer beiden premie gaan betalen over de pensioengrondslag. Hier staat natuurlijk tegenover dat de werknemer al vanaf achttien jaar pensioen gaat opbouwen.

3. Werkkostenregeling

Als werkgever mag je aan je personeel betalingen of verstrekkingen doen zonder daar belasting over te betalen: de werkkostenregeling. De ‘vrije ruimte’ hiervoor gaat weer omlaag naar het niveau van voor corona. Dat betekent dat je mag rekenen met een percentage van 1,92 procent over de eerste € 400.000,- SV-loon. Concreet gaat het dan om € 7680,-. Over het SV-loon boven de € 400.000,- gaat het om 1,18 procent. Let er goed op dat hier om SV-loon gaat. Dat is het loon voor loonheffing, dus niet het brutoloon!

4. CO2-rapportage woon-werkverkeer

Vanaf 1 juli 2024 begint de rapportageplicht voor werkgevers met minimaal honderd werknemers. Oorspronkelijk wilde de overheid hier vanaf 1 januari 2024 mee starten. De rapportage vul je in op de website van RVO. Zorg dat je daarvoor in het bezit bent van e-Herkenning niveau (eH2+) met machtiging voor RVO-diensten. De handreiking met meer informatie hierover vind je hieronder.
 

Heeft jouw organisatie 100 of meer werknemers? Dan doe je dit

Als gevolg van de Wet toekomst pensioenen bouwt vanaf 2024 iedereen vanaf achttien jaar al pensioen op

5. Inkomstenbelasting

De arbeidskorting gaat omhoog. De eerste schijven van de inkomstenbelasting worden minder geïndexeerd. Hierdoor neemt de lastendruk iets af.

6. Onbelaste reiskostenvergoeding

De onbelaste reiskostenvergoeding gaat omhoog naar € 0,23 per kilometer. Het gaat dan om personeel dat rijdt in een eigen auto. Op basis van de cao Groen, Grond en Infrastructuur (www.caogroengrondinfrastructuur.nl) ben je verplicht om € 0,23 per gereden km aan je personeel te betalen als de enkele-reisafstand zestien kilometer of meer is. Ook de dagvergoedingen zijn met ingang van 1 januari 2024 aangepast. Voor een enkele reisafstand van 5 tot en met 10 km betaal je € 2,30 per dag, voor een enkele reisafstand van 11 tot en met 15 km betaal je € 5,06 per dag.

7. Loondoorbetalingsplicht zieke AOW-gerechtigde

De loondoorbetalingsplicht voor een zieke AOW-gerechtigde gaat van dertien naar zes weken en dat gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 juli 2023. Dat houdt in dat je zes weken loon doorbetaalt voor een AOW-gerechtigde werknemer die na 1 juli ziek werd.

8. Visie op re-integratie zieke medewerker

Sinds 1 juli 2023 moeten de werkgever en een zieke werknemer beiden hun visie geven over het re-integratietraject.

9. Nieuw pensioenstelsel

De wetgeving voor het nieuwe pensioenstelsel is al ingegaan, maar het gaat hier om een heel ingrijpend en complex systeem, dat moet worden aangepast. Pensioenfondsen hebben een aantal jaren (tot 2028) om over te stappen op dit nieuwe stelsel. BPL Pensioen is zich al meer dan twee jaar aan het voorbereiden op de nieuwe wetgeving. Als verplicht aangesloten werkgever hoef je hier niets voor te doen. De sociale partners (vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers) in agrarisch en groen bereiden de wijzigingen voor je voor. Daarvan heeft het bestuur besloten pas op 1 januari 2027 over te gaan naar een nieuw stelsel.

10. Compensatieregeling transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging wegens ziekte

Aansluitend op de compensatieregeling na 104 weken ziekte en bedrijfsbeëindiging wegens pensionering of overlijden van een ondernemer met minder dan 25 werknemers in dienst lijkt de compensatieregeling wegens ziekte van diezelfde ondernemer eraan te komen. De regeling zou 1 januari ingaan, maar er is vandaag (19 januari) nog niets over bekend. Als we meer zeker weten, delen we dat met je.

11. Wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten

Na de internetconsultatie viel het kabinet. Door deze ontwikkeling weten we niet wat er met dit wetsvoorstel gaat gebeuren. We houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Via de cao komt er nu ook een jaaruren-norm aan. Daarmee behoudt de sector haar flexibele schil. Meer hierover in Grondig 1.
 

Cumela Nederland

Jacqueline Tuinenga

Beleidsmedewerker sociale zaken