Leasecontract

Let op bij verhuur of beschikbaar stellen gebouw aan anderen

Datum: 12 april 2023
Laatst bijgewerkt: 12 april 2023
Door: Herman Arissen
Verhuur jij regelmatig gebouwen of delen daarvan of stel je die ter beschikking aan anderen? In onze branche komt dat regelmatig voor. Let erop dat je zaken goed regelt, zodat je meningsverschillen over de voorwaarden voorkomt. Cumela geeft je enkele tips om het verhuur- en bewaarnemingsrisico te verkleinen.

Wellicht sla je zaken van opdrachtgevers tijdelijk op, bijvoorbeeld in afwachting van een klus of in het kader van storingsdienst. Of een ander bedrijf gebruikt tegen betaling een deel van jouw schuur voor opslag. Of je geeft een bekende de mogelijkheid om zijn spullen op jouw terrein neer te zetten en je denkt er verder niet bij na. Vaak gaat het hierbij om bekende partijen, maar niet altijd, en veelal worden afspraken mondeling gemaakt. Als er dan iets misgaat, kan dat tot vervelende situaties leiden. Wat doet jouw huurder in jouw gebouwen en doet hij dat wel op een veilige manier? Wat gebeurt er als een huurder zich niet aan de afspraken houdt of als de afspraken niet (meer) duidelijk zijn? En wat als er schade ontstaat aan jouw gebouwen of aan de spullen van de huurder of, erger nog, als sprake is van persoonlijk letsel?

Huurovereenkomst

Weet aan wie je verhuurt en neem geen risico’s met onbekende partijen. Als je het niet vertrouwt, zie er dan vanaf. Als je besluit een heel gebouw of een duidelijk afgebakend deel daarvan te verhuren, dan kun je het best een huurovereenkomst opstellen. Hiervoor heeft de vereniging Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) een veelgebruikte standaardovereenkomst op haar website staan, zie: http://roz.nl/de-roz-modellen/kantoorruimte/. Deze overeenkomst is ook geschikt voor de verhuur van schuren, loodsen, bedrijfsruimte, e.d.

Een handige tip daarbij is om een duidelijke plattegrond of tekening te maken van het verhuurde, zodat daarover geen onduidelijkheid kan ontstaan. Doe een opname of maak foto’s bij aanvang en beëindiging van de verhuur om discussie over schade en dergelijke te voorkomen.

Voorkom ondermijnende activiteiten

In verband met het tegengaan van ondermijnende activiteiten heeft de ROZ een nieuw artikel vastgesteld. Dit nieuwe artikel kun je in de bijzondere bepalingen van het contract opnemen. Hiermee houd je toegang tot het verhuurde en zicht op hetgeen daar gebeurt. Je kunt dan toezien op de gemaakte afspraken. Of zoals een ondernemer het zegt: ‘Bij verhuur stel ik de voorwaarde dat ik altijd binnen mag kijken. Ik houd zelf ook een sleutel. Zelfs als ik mensen al langer ken. Je hoeft niet overal iets achter te zoeken, maar ik ben niet naïef’.

Wil je meer weten over ondermijnende activiteiten?

Bewaarneming

Verhuur gaat om een fysiek bepaalde plaats, waarvan de huurder binnen de gemaakte afspraken gebruik mag maken. Bij de opslag van zaken van anderen gaat het niet om verhuur, maar om bewaarneming. Daarvoor gelden andere regels. Je hebt dan met name de verplichting om zo goed mogelijk voor deze zaken te zorgen en ze voor zover mogelijk in dezelfde staat terug te geven aan de eigenaar. In geval van bewaarneming is het goed om de afspraken op papier te zetten en daarbij gebruik te maken van de Cumela-voorwaarden. Verklaar op de overeenkomst de voorwaarden van toepassing én voeg de voorwaarden bij, hetzij in papieren vorm, hetzij als PDF.

Aansprakelijkheid

Ga bij jouw verzekeraar of jouw tussenpersoon na of verhuur, dan wel bewaarneming, goed is verzekerd. Denk daarbij niet alleen aan de verzekering van jouw gebouwen en de inhoud daarvan, maar ook aan de verzekering voor aansprakelijkheid van jouw bedrijf. Mogelijk kun je niet alles verzekeren. Des te belangrijker is het om alles op papier goed te regelen. Cumela Advies kan je altijd ondersteunen door een overeenkomst op maat te maken, zodat je de goede afspraken maakt en er anderen op kunt aanspreken.