Hoger rendement, lagere rentekosten

Datum: 24 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 24 maart 2023
Financiers belonen een bedrijf met een hoog rendement met lagere rentetarieven. Dit blijkt uit een vergelijking tussen het rendement en de rentekosten. Dat is niet alleen belangrijk om te weten bij het afsluiten van een financiering, maar ook een kengetal dat telt bij de overname van een bedrijf.

Bij plannen voor de overname van een bedrijf is de waarde van het onroerend goed en het machinepark vaak leidend, maar dit bepaalt niet alleen de waarde van een bedrijf, stelt Dieuwer Heins, bedrijfskundig adviseur van Cumela Advies. “De rentabiliteit van het totaal geïnvesteerde vermogen geeft ook een belangrijke indicatie. Een lage rentabiliteit maakt een overname namelijk vaak lastig, want voor een overname is vaak een nieuwe financiering nodig, die ook vanuit het bedrijfsresultaat moet worden opgebracht.”

Rentabiliteit.png

Over 2021 lag het gemiddelde rendement op 5,7 procent, terwijl de rente gemiddeld 2,1 procent bedroeg. “We zien dat bij de grondverzetbedrijven het rendement gemiddeld hoger ligt, waardoor de rentekosten juist iets lager liggen”, aldus Heins. Hij legt dit uit aan de resultaten per € 100,-. “Wanneer je € 100,- leent tegen € 2,10 aan rentekosten en daarbij een rendement behaalt van € 5,70 is dit een goede investering. Je houdt dan € 3,60 over. Dat krijg je op een spaarrekening niet en dus doe je als ondernemer goede zaken.”

Daarbij onderkent Heins dat je natuurlijk wel het ondernemersrisico loopt en je soms forse inspanningen moet doen om een goed resultaat te halen. “Er zitten ook grote verschillen tussen de verschillende typen bedrijven. In het grondverzet is het bedrijfseconomisch rendement € 7,70 per € 100,-, tegen € 3,60 per € 100,- in het agrarisch loonwerk. Het blijven echter gemiddelden. Zo zijn er ook agrarische loonbedrijven met een rentabiliteit die hoger ligt dan die van het gemiddelde grondverzetbedrijf. Het is dus belangrijk om de cijfers van een individueel bedrijf goed te doorgronden. Pas dan kun je oordelen of het zinvol is om een bedrijf over te nemen.”

Wil je meer te weten komen over de kengetallen van jouw bedrijf, doe dan mee aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas. Neem hiervoor contact op met de Ondernemerslijn op (033) 247 49 99 of stuur een e-mail naar [email protected].