Grondverzet: omzet per medewerker bepaalt rendement

Datum: 22 juni 2023
Laatst bijgewerkt: 22 juni 2023
Elk jaar laat de kengetallenvergelijking Cumela Kompas zien dat bij hoog renderende bedrijven de omzet per medewerker duidelijk hoger is dan bij gemiddeld of laag renderende bedrijven. Het verschil in arbeids- en machinekosten per medewerker is duidelijk kleiner. Hoe kun je dit verschil verklaren?
CK juni.

Voor deze vergelijking heeft Dieuwer Heins, adviseur Financiën & Bedrijfsontwikkeling van Cumela Advies, wat cijfers op een rij gezet van drie typen bedrijven. Daaruit blijkt dat de hoogst renderende grondverzetbedrijven per medewerker een bruto marge van € 141.202,- behalen. De bruto marge per medewerker van een gemiddeld grondverzetbedrijf ligt bijna € 20.000,- lager. Bij de laag renderende bedrijven is dit zelfs € 37.000,- lager per arbeidskracht. Als hij dan naar de arbeidskosten en de machinekosten kijkt, blijkt dat er nauwelijks verschil is tussen de bedrijven. “Dan maakt het niet uit of een bedrijf een hoog, laag of gemiddeld rendement hebt. Op al deze bedrijven liggen de arbeidskosten rond de € 50.000,- per jaar per arbeidskracht en de machinekosten op € 46.000,- per fte.”

Dit maakt duidelijk dat het rendement sterk afhangt van de bruto marge per fte. De kunst is dus om die te verhogen. Heins heeft hiervoor wel een aantal tips. “Het begint natuurlijk met een goed tarief of een aangenomen werk met voldoende marge”, stelt hij vast, ook al lijkt dat een dooddoener. “Maar”, rekent hij voor, “wanneer een medewerker op jaarbasis 1500 factureerbare uren heeft, scheelt een € 2,- hoger uurtarief ruim € 3000,- op jaarbasis. Voor een gemiddeld grondverzetbedrijf met vijftien arbeidskrachten gaat het dan al om € 45.000,- per jaar.”

Een andere heel belangrijke factor is de realisatie van voldoende factureerbare uren op een dag. Wanneer een werknemer acht uur op een dag aan het werk is, heb je liefst ook acht factuurbare uren. Heins geeft een voorbeeld. “Stel, een werknemer schrijft elke dag een kwartier te weinig op naam van de klant, dan is dat bij een achturige werkdag ruim drie procent. De gemiddelde bruto marge van grondverzetbedrijf is zoals gezegd € 120.000,-. Hier drie procent van is € 3600,- op jaarbasis. Voor een bedrijf met vijftien arbeidskrachten gaat het dan om meer dan € 54.000,- per jaar. Dit zijn forse bedragen. Neem je die twee zaken samen, dan heb je per fte al € 6600,- te pakken.

Wil je samen met ons zoeken naar mogelijkheden om je omzet per fte te verhogen, doe dan mee aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas of neem contact op met de Ondernemerslijn op (033) 247 49 99 of stuur een e-mail naar [email protected].