Cumela commercial agrarisch

Cumela aan informateurs: "Maak praktische oplossingen voor het (platte)land"

Datum: 22 maart 2024
Laatst bijgewerkt: 22 maart 2024
Door: Herma van den Pol
Maak praktische en uitvoerbare oplossingen voor het (platte)land raadt brancheorganisatie Cumela informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol aan. Om ze daarbij te helpen gaat er vandaag een brief met flyers de deur uit. In de brief en flyers komen we met aanbevelingen voor de: verduurzamingsopgave, vergunningscrisis, werken lonend maken en oplossingen binnen de landbouw. Je vindt de brief en flyers hier.

De  informateurs Dijkgraaf en Van Zwol gaan aan het werk om een nieuw kabinet te vormen. Ze gaan, in hun eigen woorden, werken aan een dun coalitieakkoord. Daarin gaan de partijen het beleid voor de komende tijd uiteenzetten. 

"Dit is bij uitstek het moment voor Cumela om een bijdrage te leveren", zegt directeur Leo de Boer. “Partijen gaan aan de slag om afspraken te maken over allerlei dossiers. Daarvoor bieden wij nu onze denkrichtingen aan om problemen op te lossen waar onze en andere sectoren tegenaan lopen. Wij doen dat op de zichtbare manier die bij onze organisatie past, namelijk door het bieden van concrete en praktische oplossingen. Onze insteek: Praktische uitvoerbare oplossingen voor het (platte)land.”

Werken moet lonen
Vier flyers met aanbevelingen

Onze sector kan en wil helpen zegt Cumela in de brieven aan het nieuwe kabinet. "Onze leden hebben het materieel, de mensen en de kennis om de grote transitie op het (platte)land tot een goed einde te brengen. Zij kunnen én willen daarbij helpen, maar dan moeten zij wel hun werk kunnen doen." 

De praktische oplossingen verdeelde Cumela over vier onderwerpen. Dat zijn:

  1. Het aanpakken van de vergunningencrisis;
  2. Het uitvoeren van de verduurzamingsopgave en de steun die ervoor nodig is om dit te bereiken;
  3. De voortdurende onduidelijkheid in de landbouw, waaronder het aanpakken van kalenderlandbouw;
  4. En tot slot het werken dat moet lonen. Hierbij gaat het erom dat mensen die meer willen werken daarvoor ook een passende beloning krijgen.

In de bijlage bij dit bericht vind je de vier flyers met oplossingen die Cumela aanbiedt aan de informateurs.   

Leden bijdrage

De aanbevelingen richting de informateurs stelden we samen met hulp van de informatie die leden in november met ons deelden. Toen gaven jullie aan dat arbeid lonend maken het belangrijkste onderwerp voor jullie was. Wil je weten wat de peiling nog meer aangaf? Klik hier

Lees hier de brief en aanbevelingen die wij stuurden