Peilingen tweede kamer verkiezingen

Uitslag Tweede Kamerpeiling: BBB de grootste, arbeid het belangrijkste

Datum: 17 november 2023
Laatst bijgewerkt: 22 november 2023
Door: Herma van den Pol
Een peiling onder leden van Cumela wijst BBB aan als de grote favoriet onder de ondernemers. Toch zakt de partij iets weg in vergelijking met de peiling voor de Provinciale Staten. Veel stabieler blijkt de aanhang van de VVD te zijn. Het belangrijkste onderwerp wat meegaat richting de formateur: arbeid lonend maken.
Peilingen tweede kamer verkiezingen

De afbeelding laat in één oogopslag zien welke partij aan kop gaat in de cumelasector. Daarbij de opmerking dat de respons voor deze peiling uitkomt op 9 procent. Bij de Provinciale Staten was dat nog 20 procent. Ook heeft een opvallend grote groep ondernemers nog geen idee op wie ze gaat stemmen. Dat terwijl de verkiezingen van woensdag 22 november snel dichterbij komen. "Ik wens iedereen veel wijsheid toe", liet een ondernemer weten in de reacties bij de peiling. 

Bekijk de verkiezingstabel

Stemmers in beweging

Er valt deze verkiezingen veel te kiezen. Wat bij de beleidsmedewerkers van Cumela wat zorgen oproept voor de formatie erna. In totaal doen er aan deze verkiezingen, volgens de Kiesraad, 26 partijen mee. Dat waren er in 2021 nog 37, wat inhoudt dat er iets minder te kiezen valt dan tijdens de vorige verkiezingen. Daar staat tegenover dat een aantal partijen qua standpunten dicht bij elkaar in de buurt komen en dat zie je terug in de keuze die ondernemers maken.  

In vergelijking met maart dit jaar, toen de verkiezingen voor de Provinciale Staten plaatsvonden, laat de peiling een aantal verschuivingen zien: 

  • Stabiel: VVD (11%), ChristenUnie (2%), SGP (6%), GroenLinks/ PvdA (1%);
  • Stijger: het aantal stemmers wat nog niet weet wat ze gaat kiezen, PVV (van 2 naar 6%);
  • Nieuw in de lijst: NSC (de partij van Pieter Omtzigt) (5%);
  • Vaak genoemd: BVNL
  • Daler: BBB (van 65 naar 46%), CDA (van 5 naar 3%). 
Cumela commercial agrarisch
Arbeid lonend maken

Na de verkiezingen gaat de formateur aan de slag. Om de formateur te helpen komt Cumela met een aantal aanbevelingen. Daarvoor wilde de brancheorganisatie graag weten wat de leden het belangrijkste onderwerp vinden. Met stip op één staat arbeid lonend maken. Afgerond 63% van de ondernemers noemt dit als het belangrijkste dossier. Uit de opmerkingen die ondernemers maken blijkt dat ze werken lonend maken ook zien als de oplossing voor het personeelstekort. Een heet hangijzer voor de sector.

Op de tweede plaats staat voor ondernemers landbouw (62%). Wat naadloos aansluit bij de grote populariteit van BBB. Daarna volgt de stikstofaanpak (60%) en pas veel later noemen ondernemers belastingen (38%) en ruimtelijke ordening (34%), waaronder de Omgevingswet. Onderwerpen die ze minder belangrijk vinden, maar wel noemen zijn op volgorde van stemmen die ze kregen: energietransitie (27%), natuur en milieu (25%), veiligheid op het platteland (24%), aanbesteden (15%), landschap (12%) en waterbeheer (11%).

Bedankt. Wil je meer weten?

Iedereen bedankt voor het invullen van de peiling. Twijfel je nog? Beluister dan de podcast Cumela Kiest of bekijk de tabel die de beleidsmedewerkers van Cumela samenstelden. Misschien dat dit meer inzicht geeft.