Stemlocaties

Oproep stemlocaties Tweede Kamerverkiezingen

Datum: 15 december 2020
Laatst bijgewerkt: 22 november 2022
Het vinden van voldoende stemlokalen is vanwege het coronavirus dit keer lastig. Daarom zoekt de overheid andere locaties. Wellicht kun je als cumelabedrijf een locatie aanbieden als je dicht bij de bebouwde kom zit. Een mooie gelegenheid om mensen ook kennis te laten maken met de sector. Door de coronamaatregelen zijn eerdere locaties te klein om een stembureau in te vestigen. Ook vallen er locaties af in gebouwen zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, als kiezers daar niet voldoende gescheiden kunnen worden van kwetsbare groepen.

Heb je een geschikte ruimte die je ter beschikking wil en kan stellen als stemlokaal? De Kieswet stelt specifieke eisen aan stemlokalen. Die eisen gaan bijvoorbeeld over de bereikbaarheid en toegankelijkheid en over de openbaarheid van het kiesproces. Een locatie is grofweg potentieel geschikt als stemlokaal indien:

• deze ruim genoeg is om kiezers en stembureauleden op 1,5 meter afstand van elkaar te laten zijn. Ruimte bij voorkeur 100 m2 (i.v.m. het stemmen tellen) maar vanaf 80 m2 kan deze ook geschikt zijn;
• deze een aparte in- en uitgang heeft of een in- en uitgang die ruim genoeg is om elkaar op 1,5 meter te passeren;
• die ook voor kiezers met een fysieke beperking goed toegankelijk is;
• er buiten en/of binnen voldoende ruimte is voor afgebakende wachtrijen;
• het stemlokaal zich bij voorkeur op de begane grond bevindt;
• het ventilatiesysteem voldoet aan het Bouwbesluit of ventileren mogelijk is door ramen op kieren te zetten of via roosters boven de ramen.
De locatie moet op dinsdag 16, 17 en 18 maart beschikbaar zijn. 


Wil je meewerken? Dit kan via een reactie op: [email protected]
Voor vragen kun je terecht bij Erwin Lubberding van het team stemlokalen: 06 10012068.

Stembureauleden
Bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen hebben gemeenten ook extra stembureauleden nodig. Dat komt door de uitbreiding van het aantal stemlokalen en omdat er door de coronamaatregelen per stemlokaal straks minimaal vier leden nodig zijn, in plaats van de gebruikelijke drie leden. Bovendien bestaat de kans dat reguliere stembureauleden die tot de risicogroepen behoren, hun taken tijdens deze verkiezingen niet willen of kunnen uitvoeren. In totaal gaat het om de werving van ongeveer 70.000 stembureauleden en tellers. Wil je hieraan meewerken? Je kan je hiervoor aanmelden bij je gemeente of via www.elkestemtelt.nl.