Jarno Schepers, grondverzet, minikraan, werkbusje, bedrijfsauto, bedrijfswagen

Bijna geen bedrijfsauto meer te koop

Datum: 21 mei 2024
Laatst bijgewerkt: 21 mei 2024
Door: Herma van den Pol
Over 7 maanden verdwijnt de vrijstelling op aanschafbelasting (bpm) op bedrijfsauto's of bestelauto's voor ondernemers. Het effect daarvan beginnen ondernemers te merken; er staat amper nog een bedrijfswagen te koop. Daar bovenop komt het effect van de zero-emissiezones. Tot en met 1 januari 2028 voldoet emissieklas 6, mits je voor 1 januari 2025 investeert.

"Investeerde je de laatste maanden in een bedrijfswagen? Dan heb je het goed gedaan", zegt André de Swart, adviseur bedrijfskundige zaken bij Cumela Advies. Hij moedigde ondernemers rond de jaarwisseling aan om te investeren in bedrijfswagens om zo nog te profiteren van de bpm-vrijstelling. "Die verdwijnt op 1 januari 2025", zegt de adviseur. "Dat betekent dat ondernemers vanaf dan belasting gaan betalen over de aanschaf van een bedrijfswagen (bestelbus) en -auto."

Hoge prijzen, weinig aanbod

De Swart rekende erop dat deze ontwikkeling veel vraag ging opleveren. "En dat klopte", zegt hij op basis van wat hij hoort bij ondernemers. "Zoek je nog een bedrijfswagen? Dan heb ik slecht nieuws. Gangbare modellen vind je bijna niet meer. Ik hoor nog wel dat er handgeschakelde modellen beschikbaar zijn. Toch reken ik erop dat dit ook nog maar kort zo blijft. Kijk maar naar tweedehands auto's. Ook daarvan steeg de prijs snel."

Investeren in een bedrijfswagen betekent een korting ten opzichte van 2025 via de bpm-vrijstelling. "Op een bedrag van €20.000,- gaat het al snel om een bedrag van € 8.500,-. Omgerekend komt dit neer op 42,5 procent stijging", rekent De Swart door, "Dat bedrag kan oplopen tot €13.500,-".  Wil je nog gebruikmaken van de vrijstelling zorg er dan voor dat je de auto of bedrijfswagen voor eind 2024 op kenteken laat zetten. "Let daar goed op."

Elektrisch werken?

Verklaart afschaffing van bpm helemaal de run op bedrijfswagens? "Nee, dat denk ik niet", zegt De Swart. Hij wijst op de zero-emissiezones die eraan komen. 

Tekst gaat onder de afbeelding verder

bestelauto, vrijstelling, bpm, ze, 2023

"In de afbeelding kun je zien dat vanaf 1 januari 2025 alle nieuwe bestelauto's in ZE-gebieden een ZE-aandrijving moeten hebben. Met ZE bedoelen ze elektrisch", zegt de adviseur. "Zoals ik het nu lees betekent dit dat het na 1 januari 2025 geldt voor elke nieuwe bestelauto. Daar tegenover staat dat je met klasse 5 nog tot 1 januari 2027 door mag rijden en met klasse 6 tot 1 januari 2028. Wat doe je dan als ondernemer?"

Het kost ze geld waar ze niets terug voor krijgen en ze lopen tegen praktische zaken aan zoals; waar laad ik de auto op?

De Swart hoort het terug bij de bedrijven die hij spreekt. "Ze stellen elektrisch rijden uit." Volgens hem logisch, want het kost ze geld waar ze niets terug voor krijgen en ze lopen tegen praktische zaken aan zoals; waar laad ik de auto op? "En wie weet zijn elektrische auto's dan weer goedkoper. Wil een ondernemer toch investeren in elektrisch dan raad ik ze aan om gebruik te maken van een laatste ronde Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)."