Kantoorfoto lid

Succesvolle bedrijfsopvolging

Cumela helpt familiebedrijven uit onze sector met een succesvolle bedrijfsopvolging. Onze experts begeleiden en adviseren je als familie én op bedrijfseconomisch vlak. Is er niemand binnen de familie die het bedrijf wil overnemen? Dan kan Cumela ondersteunen in wie wel en hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Ondernemen met Cumela

Er komt veel bij kijken als het familiebedrijf wordt overgenomen. Dat weten we uit ervaring. In de cumelasector komen de meeste familiebedrijven voor. Onze begeleiding is dan ook speciaal gericht op ondernemende families en familieleden. Want familiebedrijven zijn anders dan gewone bedrijven omdat er bedrijfs- en familiebelangen spelen.

Krachtenbundeling met experts van Windesheim
We begeleiden en adviseren de familie en ondersteunen je om het samen te regelen. Hierin werken we samen met de specialisten van het Expertisecentrum Familiebedrijven in Zwolle een initiatief van hogeschool Windesheim.

Samen ontwikkelen we een visie en een aanpak om jouw familiebedrijf succesvol voort te zetten. 
Zo dragen wij op onze beurt bij aan de continuïteit van het familiebedrijf als belangrijk fundament van de Nederlandse economie. 

Familiebegeleiding

Wanneer je je als familie wilt klaarstomen voor een succesvolle bedrijfsopvolging, doe dan mee met het traject ‘bedrijfsoverdracht in uitvoering’. Wegens succes wordt deze serie herhaald. Cumela Advies en de specialisten van het Expertisecentrum Familiebedrijven van Windesheim bundelen hun kennis opnieuw en organiseren vanaf februari 2024 een nieuwe reeks.

Het brengt jouw overdracht binnen enkele jaren tot een goed en voor beide generaties passend vervolg. Naast inhoudelijke workshops over bijvoorbeeld een bedrijfsplan is extra persoonlijke begeleiding een optie. Met als resultaat een op maat gemaakt stappenplan voor een succesvolle opvolging van het familiebedrijf.

Download gratis het eigenaarsplan

De artikelen en bijbehorende foto's over de familie van Dijk en Willems komen uit de publicatie 'Ondernemen met meerdere eigenaren in een familiebedrijf: het eigenaarsplan als kompas voor de toekomst'.

Tip!
Deze gratis publicatie is het resultaat van een onderzoeksproject waaraan familiebedrijven die zijn aangesloten bij Cumela hebben meegewerkt. 

Hierin vind je veel inspiratie over hoe je de bedrijfsopvolging regelt. Je krijgt een kijkje in de keuken bij de deelnemende families en je ontdekt hoe zij een eigenaarsplan hebben opgesteld. Het eigenaarsplan kun je zelf ook gebruiken voor je eigen traject en wordt dus gratis beschikbaar gesteld door het Expertisecentrum Familiebedrijven van Hogeschool Windesheim.

VanDijkHoogland_Wit_0.jpg

Wat leverde deelname Van Dijk Hoogland BV op?

Familiebedrijf Van Dijk Hoogland BV nam deel aan het traject. Twee van de drie dochters van Gerald en Jolanda van Dijk willen op termijn het familiebedrijf in grondverzet, cultuurtechniek en agrarisch loonwerk van hun ouders overnemen.

‘Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, als je maar wel met z’n drieën door één deur kan’, zegt Gerald. In de workshops en in de gesprekken kwamen de onderwerpen op tafel die in het eigenaarsplan opgenomen zijn. ‘Het gaat over besluitvorming, communicatie, financiële doelstellingen, harmonie en conflicten, wat ieder wil in het bedrijf en hoe je dat voor je ziet’, zegt dochter Daniëlle. 

Klankborden met andere ondernemers

Vind je het volgen van een traject nog even teveel van het goede maar wil je toch graag sparren met andere ondernemers uit onze sector over bedrijfsopvolging? Of wil je gewoon inspiratie opdoen en kijken hoe anderen hiermee omgaan? 

Neem dan deel aan de speciale klankbordgroep over dit onderwerp. Deze sessies worden begeleid door experts van Cumela Advies.

Individuele begeleiding

Wanneer je je als individu wilt klaarstomen om het familiebedrijf over te nemen of over te dragen; check dan onze workshops. Of neem deel aan een klankbordgroep over bedrijfsoverdracht.

De training bedrijfsleer (basis, verdieping of management) is de meest gevolgde individuele training en legt een stevige basis voor succesvol ondernemerschap.

Wat leverde deelname Willems Winssen BV op?

Tijd maken om de geleidelijke overname van het bedrijf te bespreken, dat kwam er maar niet van bij grond-weg- en waterbouwbedrijf Willems in Winssen.

De broers Willems hadden vanuit de familie geen opvolger voor hun bedrijf. Zij werkten een aantal jaar samen met een derde partner in het bedrijf, maar toen deze samenwerking in 2016 eindigde, ging het balletje versneld rollen voor Tromp en Loeffen om te participeren in Willems Winssen BV.

De workshops die ze volgden binnen het traject vonden de opvolgers interessant. ‘Maar de sessies met de adviseur en onderzoeker, daar hebben we het meeste aan gehad’, aldus Loeffen. ‘Wij wisten niet waar te beginnen met het bedrijfsovernameproces’, blikt Tromp terug. ‘Het Eigenaarsplan was een goed middel om tot gesprek te komen op het juiste moment.

Willems2.jpg
Waar kun je op rekenen?

Onze adviseurs hebben de kennis en ruime ervaring in bedrijfsovername, opvolging en verkoop. Zij werken nauw samen met onze fiscale, juridische en bedrijfseconomische specialisten. Wij zoeken de beste oplossing voor een succesvolle bedrijfsoplossing binnen of buiten de familie.  

Sparren over wat past bij jou?

Wil je iets doen wat te maken heeft met bedrijfsopvolging maar twijfel wat je het beste past bij jouw situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.We helpen je graag vooruit

T. (033) 247 49 20
E. [email protected]

Geen opvolging in de familie?

Is er niemand binnen de familie die het bedrijf wil overnemen? Dan kan Cumela ondersteunen in wie wel en hoe je dat het beste kunt aanpakken. We helpen in de zoektocht naar een passende opvolger, maken samen met jou een stappenplan hoe, wat en wannneer.

Cumela heeft zelfs een Contactpunt Aan- en Verkoop van Cumelabedrijven opgericht. Hierin worden bedrijven gemachted en begeleid die wilen uibreiden, kopen of verkopen. Ons uitgebreide netwerk zorgt voor een groot vraag en aanbod. Dit gebeurt allemaal op een discrete manier.