Verzekeringen - Zonnepanelen

Zonnepanelen leasen een goed idee?

Datum: 30 april 2024
Laatst bijgewerkt: 1 mei 2024
Je krijgt een aanbod van een financieringsmaatschappij voor de lease van zonnepanelen. Het klinkt interessant en voordelig, en toch twijfel je. Terecht? Bedrijfskundig adviseur André de Swart van Cumela Advies geeft het antwoord.

Wat is verstandig? "Het is vaak een wirwar van getallen. Het gaat over kWh, wattpiek en euro's. Hoe bepaal je vervolgens als ondernemer dan wat past bij jouw bedrijf", zegt André over vragen die hij van ondernemers krijgt. 

Hij vervolgt: "Besluit je om zelf zonnepanelen aan te leggen dan verdwijnt de stroomrekening voor een groot deel. In plaats daarvan komen de lasten van investering. Deze investering kan je opvangen via een financieringsmaatschappij of door een eigen financiering. De energiemaandlasten nemen af en hiervoor komen (eigen) financieringskosten terug."

"Ik kom de laatste tijd financieringsmaatschappijen tegen die kleine installaties doen (kleinverbruikers om eigen stroombehoefte op jaarbasis weg te nemen: het salderen)", zegt André teruggrijpend op de praktijk. "Het voorstel ziet er vaak heel mooi uit en gaat van 'Beste ondernemer je betaalt nu maandelijks € 1.100 per maand aan het energiebedrijf. Als wij dit voor jou verzorgen ga je maar € 550 per maand betalen voor de financiering van zonnepanelen.' Dat klinkt heel leuk en voordelig. Hoe ze dat kunnen doen leg ik hieronder uit."

De uitleg 

"In het voorbeeld ga je de installatie leasen. 

  • Je betaalt 120 maanden lang € 550. 
  • Dit is op jaarbasis € 66.000 voor een installatie van 40.000 wpiek. 
  • Dat levert per jaar 40.000 kWh aan stroom op.

Het alternatief was de installatie zelf kopen.  Dan zag het plaatje er als volgt uit:

  • Voor een 40.000 wpiek installatie betaal je € 40.000. 
  • Je kunt op deze investering EIA krijgen, een aftrekpost van 40 procent. Het netto voordeel is € 40.000 * 40 % (EIA) * 40 % (belastingtarief; IB) = € 6.400. 
  • Je betaalt dan per saldo maar € 33.600.

Conclusie: je betaalt maar de helft van de totale kosten ten opzichte van het bovenstaand geval." 

Er zitten volgende de adviseurs meer bonussen aan zelf investeren. "Het kan zijn (als je bij de Rabobank gefinancierd bent) dat er een duurzaamheidsbijdrage uitgekeerd wordt van 12.5 procent van de investering. Nog eens € 5.000 retour." Die mist een ondernemer die besluit te gaan leasen.

Meerekenen

Wat hij vooral aan jou als ondernemer mee wil geven: "zonnepanelen: het is vaak ingewikkeld, maar denk goed na wie jou wat aanbiedt en blijf je eigen calculaties maken! Heb je hulp nodig? Bel dan de ondernemerslijn of Cumela Advies. We rekenen graag met je mee." 

Cumela Advies

André de Swart

Adviseur bedrijfskundige zaken