Van 5 september tot en met 5 oktober opent de regeling SDE++. Een subsidieregeling voor het grootschalig opwekken van hernieuwbare energie. Ook bedrijven die technieken gaan gebruiken om de CO2- uitstoot te verminderen kunnen hier een beroep op doen. "Waarschijnlijk kiezen veel cumelabedrijven ervoor om met behulp van deze regeling hun daken vol te leggen met zonnepanelen en hernieuwbare energie te gaan produceren", schat André de Swart in, een van de adviseurs van Cumela Advies die zich met dit onderwerp bezighoudt.
Je krijgt een vergoeding van ruim 9 cent, terwijl de kosten van de installatie globaal op 5 cent uitkomen
Hoe werkt de regeling?
De openstelling gebeurt in 5 fasen. Dit jaar blijft de vergoeding voor stroom uit zonnepanelen in alle fasen gelijk € 0,0916 per kWh. "Toch adviseer ik om in de eerste fase de aanvraag te doen. Dus op 5 september. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Dien je later een aanvraag in dan heb je meer risico op afwijzing."
De Swart noemt het nog altijd interessant voor bedrijven om met zonnepanelen stroom op te wekken. "Je krijgt een vergoeding van ruim 9 cent, terwijl de kosten van de installatie globaal op 5 cent uitkomen. En het helpt je als bedrijf wanneer je in de toekomst zelf kunt beschikken over stroom."
"Doe je een aanvraag voor SDE++ vraag dan ook om een grootverbruikersaansluiting, ruimte op het stroomnetwerk. Doe die aanvraag meteen. Claim die ruimte in combinatie met zonnepanelen", zegt De Swart. "Anders heb je straks zonnepanelen en geen aansluiting om terug te kunnen leveren. Heb je vragen stel ze gerust. Wij kijken graag met je mee."
Veranderingen sinds de vorige regeling
Ten opzichte van de voorgaande regeling veranderde een aantal zaken:
- Het aantal vollasturen daalt van 900 naar 800 uur op jaarbasis.
- De productie-installatie mag een additioneel gecontracteerde teruglevercapaciteit van maximaal 50% van het piekvermogen van de zonnepanelen hebben.
- Bij een productie-installatie van 260.000 Wp bedraagt het teruglevercontract maximaal 130 KW. Een verlies van een aantal kWh, ongeveer 10 procent.
Ook verhoogde de overheid het fasebedrag én de correctiebedragen. "Hiermee ogen de opbrengstprijzen (9,16 cent 2023) gunstiger dan vorig jaar (7,05 cent). Toch maakt het per saldo voor de te ontvangen subsidie weinig uit. Het drempelbedrag wordt immers ook aangepast", doet De Swart uit de doeken.
Goede voorbereiding
Breid de aanvraag goed voor. Heb je al opdracht gegeven voor de bouw van de productie-installatie? Ben je al aan het bouwen? Dan kun je geen aanvraag meer indienen voor de SDE ++. Voorheen kon dit wel. Heb je in een eerdere aanvraagronde subsidie gekregen, dan kun je deze intrekken en meedoen met de nieuwe ronde.
De looptijd staat wederom op 2 jaar. Dit laatste betekent dat de installatie 2 jaar na de beschikking gerealiseerd / gemeld moet zijn. "De wijzigingen maken de regeling complexer en het businessmodel minder voordeling. Toch kan het nog uit. Zoals de zaken er voorstaan neemt het verdienmodel de komende jaren verder af. Net zoals de beschikbaarheid van ruimte op het net. Kortom, als je nog in aanmerking wil komen doe het dan zo snel mogelijk. Het wordt in de komende jaren alleen maar lastiger en minder voordelig", sluit onze adviseur af.