Zonnepanelen

Nieuwe SDE++ ronde 2023. Maak er gebruik van

Datum: 8 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 8 maart 2023
Door: Herma van den Pol
Onze adviseur André de Swart legt uit waarom hij ondernemers oproept SDE++ te gaan gebruiken. "SDE++ is je kans om alsnog een basis te leggen voor het werken met emissievrij materiaal." Een groeiende groep ondernemers informeert naar mogelijkheden voor de aanschaf van elektrisch materiaal. "Een positieve trend, maar denk ook aan de zware aansluiting en betaalbare energie die je nodig hebt." De Swart legt het hier uit.

Van 6 juni tot en met 6 juli kunnen ondernemers weer SDE++ aanvragen. Het budget daarvoor: 8 miljard euro. "Ook cumelabedrijven kunnen hier aan meedoen. De regeling kent vijf fasen. Via SDE++ krijgen ondernemers onder andere subsidie voor zonnepanelen. Het voordeel voor jou is een verantwoorde aanschaf door een minimale vergoedingen voor opgewekte energie. Veel ondernemers maakten hier al gebruik van." Dat De Swart juist nu ondernemers op SDE++ wijst komt door twee grote aanpassingen voor 2023. Die maken de regeling nu al minder rendabel dan de regelingen hiervoor. "Ik verwacht de komende jaren een verdere versobering." 

Grens op terugleveren
"Door krapte op het elektriciteitsnet komt er mogelijk ook een extra eis voor zon-PV-projecten kleiner dan 1 MWp. Productie-installaties mogen in dat geval maar maximaal 50 procent van het piekvermogen van de zonnepanelen terugleveren aan het elektriciteitsnet. In 2022 zagen we dit alleen voor zon-PV-projecten groter dan 1 MWp. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) toetst nu samen met het ministerie en netbeheerders of deze wijziging voor alle partijen uitvoerbaar is", zo schetst De Swart de achtergrond van wat er speelt.

"De gedachte hierbij is dat de ondernemer de helft van de opgewekte energie teruglevert via de SDE++ vergoeding", gaat hij verder. "Het andere deel compenseer je vervolgens door eigen verbruik. Dus samenvattend: de totale hoeveelheid opgewekte energie verdient zich terug met teruglevering en het wegnemen door eigen verbruik."

Cumela maakt bezwaar
"Ik zie dat in de cumelasector het basis energieverbruik erg laag is. Kiest een ondernemer voor een grootverbruikinstallatie in combinatie met SDE++ dan kan hij de helft van de opgewekte energie terugleveren (50 procent van de opwek). De andere helft van de opgewekte energie neemt het eigen verbruik weg (ongeveer 10 procent) en het restant gaat verloren (naar schatting 40 procent). Doordat niet alle energie tot zijn recht komt (lees: verloren gaat) is de businesscase voor de cumelabedrijven niet meer verantwoord", schetst de adviseur de gevolgen van een soberder SDE++.

De Swart zegt dat Cumela daarom bezwaar heeft gemaakt tegen de grens op terugleveren. "Als brancheorganisatie zijn we bang dat ondernemers af gaan zien van de investering in duurzame energie, terwijl we als sector voor een enorme opgave staan en en dit juist nodig hebben. Het gaat indirect de aanschaf van emissieloos bouwmateriaal belemmeren!" Energieopwekking met onder andere zonnepanelen noemt hij essentieel voor een verantwoorde inzet van emissieloos bouwmateriaal. "Beide zaken hebben elkaar nodig. In het verlengde heeft dat zijn weer effect op het oplossen van de stikstofproblemen en het openhouden van de bouw." 

Nieuwe beschikking nodig?
"Ondernemers met een subsidiebeschikking uit een eerdere ronde kunnen in deze ronde mogelijk opnieuw een aanvraag indienen. Het gaat dan om projecten die zij door verschillende oorzaken niet meer kunnen realiseren onder de voorwaarden van de toen afgegeven beschikking. Wil je hier gebruik van maken dan vraag je eerst via een verzoek met motivatie aan RVO om de eerdere beschikking in te trekken. Na de beoordeling van dit verzoek, neemt RVO de nieuwe aanvraag in behandeling. Hierbij concurreert het project voor het subsidiebudget opnieuw met alle andere aanvragen."

Laatste kans
Ik raad je aan om de SDE++ serieus te overwegen. Dit omdat de overheid SDE++ de laatste jaren elk jaar soberder maakt; lagere bedragen en steeds meer aanvullende eisen. Door gebruik te maken van de regeling, ook al mag je maar de helft terug leveren, zorg je voor een eigen basis hoeveelheid energie. Iets wat in de toekomst noodzakelijk is voor een verantwoorde businesscase voor emissieloos materiaal. Bedrijven die in de afgelopen jaren van SDE++ profiteerden maakten met eigen elektrisch materiaal optimaal gebruik van een zware elektra aansluiting. Deze aansluiting heb je nodig om in de toekomst eigen materiaal zelf op te kunnen laden.   

Cumela Advies

André de Swart

Adviseur bedrijfskundige zaken