Zonnepanelen

Voorbereiden op SDE++ kan beginnen

Datum: 11 augustus 2023
Laatst bijgewerkt: 11 augustus 2023
Door: Herma van den Pol
Het gaat echt gebeuren. Vanaf 5 september kunnen ondernemers SDE++ gaan vragen. Dit na goedkeuring door de Europese Commissie. Die struikelde eerder over de zogenoemde 'hekjes' in het budget. In totaal zit er € 8 miljard in de pot. Dat bedrag geeft de overheid via deze exploitatiesubsidie over een periode van 12 tot 15 jaar uit.

De Europese Commissie gaat akkoord met de zogenoemde 'hekjes' in de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Via deze hekjes maken bepaalde technieken meer kans op subsidie dan andere. Iets waar de Commissie goed naar wilde kijken om te voorkomen dat Nederland zo op een verkapte manier staatssteun geeft. Nu de goedkeuring er is kunnen ondernemers vanaf 5 september aanvragen gaan indienen. Drie maanden later dan de overheid oorspronkelijk van plan was. 

SDE++ wat voor jou?

Aanvraag vast klaarzetten

In totaal valt er via deze regeling € 8 miljard te verdelen. Aanvragen hiervoor kunnen ondernemers eind augustus alvast klaarzetten in de mijnomgeving van RVO. Wijzigingen ten opzichte van eerdere opstellingen: er is geen productieplafond meer voor de opwek van hernieuwbare energie op land, die vervalt ook voor de afvang en opslag van CO2, er komt een nieuwe categorie lucht-water-warmtepomp bij en zon-PV-installaties kleiner dan 1 MWp mogen nog maar 50 procent van het piekvermogen terugleveren aan het elektriciteitsnet. 

Dan zijn er nog de technieken die voor vertraging in de openstelling zorgden. Daarvan verwacht de overheid dat ze op de lange termijn belangrijk zijn voor de energietransitie, maar nu zijn ze minder aantrekkelijk dan andere technieken. Om dat te compenseren krijgen ondernemers hier meer geld voor. Het gaat om technieken die: lagetemperatuurwarmte, hogetemperatuurwarmte en moleculen zoals groen gas en waterstof produceren.   

Globaal gaat het hier om een exploitatiesubsidie met een looptijd van 12 of 15 jaar. Er zijn 5 hoofdcategorieën: hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbaar gas, hernieuwbare warmte, CO2-arme warmte en CO2-arme productie. Cumela-adviseur André de Swart raadt ondernemers vooral aan om hierbij te kijken naar het totaalplaatje. Waar wil je met bedrijf naar toe? Kan dit mij helpen. Bel gerust met Cumela Advies al hier vragen over zijn.