handen

Wet Verbetering Poortwachter

Datum: 11 juli 2014
Laatst bijgewerkt: 12 februari 2020
Voor medewerkers die langdurig arbeidsongeschikt zijn, is de Wet Verbetering Poortwachter opgesteld. Voor deze wet moet je als werkgever en medewerker een aantal verplichte stappen doorlopen voordat de werknemer (na bijna twee jaar) een WIA-uitkering kan aanvragen. Het is belangrijk dat jullie vanaf het begin de juiste acties uitvoeren en dat jullie die bijhouden.

Week 3 - 6: Probleemanalyse
Is de werknemer zes weken ziek, dan moet de arbodienst of bedrijfsarts een probleemanalyse maken. Hierin staat waarom de werknemer niet meer kan werken, wat zijn mogelijkheden tot herstel zijn en wanneer hij het werk weer denkt te kunnen hervatten. Als werkgever leg je ook uiterlijk in week 6 een re-integratiedossier aan waarin je alle gegevens op papier zet.

Week 8: Plan van aanpak 
Uiterlijk in de 8e week of uiterlijk twee weken na de probleemanalyse moet je het plan van aanpak (PvA) opstellen in overleg met de werknemer. In dit plan geef je aan wat jullie allebei doen om je werknemer weer aan het werk te krijgen. Het PvA is een onderdeel van het re-integratiedossier. Minimaal eens per zes weken bespreek je met je werknemer de voortgang van het plan van aanpak en of er mogelijk bemiddeling nodig is. Ook moet je een casemanager aanwijzen. Deze persoon begeleidt en controleert de uitvoering van het PvA.

Week 42: Verzuimmelding aan UWV 
In de 42e week moet je de langdurige arbeidsongeschiktheid melden bij het UWV. Je werknemer hoort een afschrift van deze melding te krijgen. 

Week 46 – 52: Eerstejaarsevaluatie (opschudmoment) 
Met je werknemer evalueer je het eerste ziektejaar om zo goed mogelijk het tweede ziektejaar in te gaan. Jullie stellen vast welk re-integratieresultaat je in het tweede ziektejaar wilt behalen en hoe dat bereikt wordt. De bedrijfsarts stelt een (actuele) Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) op als basis voor het onderzoek eerste en tweede spoor. Hij zal de arbeidsdeskundige inschakelen als er onduidelijkheden zijn over de mogelijke werkzaamheden binnen het eerste spoor of als het eerste spoor afgerond moet worden. Bij de afsluiting van het eerste spoor moet de arbeidsdeskundige verplicht functies (ten minste drie) met loonwaarden benoemen voor het tweede spoor. Jouw werknemer kan tot de 68e ziekteweek vervroegd een IVA-uitkering aanvragen. 

Week 89 - 91: Re-integratieverslag en WIA-aanvraag 
Samen met de werknemer stel je het re-integratieverslag samen waarin alle inspanningen zijn opgenomen die jullie hebben gepleegd. Jouw werknemer heeft dit nodig als onderbouwing voor zijn WIA-aanvraag. Uiterlijk in de 91e week moet hij de WIA-aanvraag doen.

WIA-keuring: Beoordeling re-integratieverslag door UWV 
Het UWV beoordeelt aan de hand van het re-integratieverslag of de werknemer recht heeft op een WIA-uitkering. Als het verslag onvoldoende is, kan het UWV zowel jouw werknemer als jou sancties opleggen. Jouw werknemer kan een korting krijgen op de hoogte van de WIA/WW-uitkering en jij kunt verplicht worden het loon nog een jaar door te betalen.