Bouwplaats

Nuancering Generieke Poortinstructie

Datum: 4 april 2019
Laatst bijgewerkt: 14 februari 2020
Deze week is de Generieke Poortinstructie (GPI) van kracht geworden. Een initiatief van een groot aantal grotere aannemers. Hoewel veel cumelaondernemers hier nu mee te maken hebben, is Cumela niet betrokken geweest bij het opstellen hiervan. “Een gemiste kans”, volgens beleidsmedewerker Nico Willemsen. “Al zijn we positief over het streven naar uniforme afspraken.”

Willemsen baalt ervan dat de organisatie niet betrokken is bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw en nu opnieuw niet bij de GPI. “Daarom hebben we de Governance Code ook niet onderschreven. We onderschrijven alleen iets als we ook mogen meepraten”, aldus Nico Willemsen. De GPI kwam ook zonder overleg met brancheorganisaties tot stand. Willemsen stelt dat Cumela daarom niet “blij met“, maar wel “positief kritisch” over de GPI is.

De generieke poortinstructie is een initiatief van de deelnemers van de Governance Code Veiligheid in de Bouw. Het idee komt dus van grote aannemers en hun opdrachtgevers. GPI geldt daarom niet voor álle bouwplaatsen, maar alleen voor die van de onderschrijvers van de Governance Code. Veel cumelabedrijven werken voor deze aannemers en opdrachtgevers en moesten tot voor kort overal eerst een poortinstructie volgen, voordat men aan het werk kon. Tijdrovend en veel van hetzelfde en daardoor weinig motiverend en verre van efficiënt. Over de gedachte om dit generiek op te lossen met één instructie per jaar is Cumela positief. Én natuurlijk, zoals je van ons mag verwachten, stellen wij hierover kritische vragen.

Het gaat hier om algemene veiligheidsvoorlichting die op álle bouwplaatsen geldt. Net als met de oorspronkelijke poortinstructies vervangt dit niet een startwerkvergadering of toolbox meeting. Die zijn namelijk specifiek gericht op de activiteiten en risico’s van het project. En omdat lang niet alle mensen die op een bouwplaats komen een VCA-persoonscertificaat hebben, is dat ook niet een-twee-drie een vervangend alternatief. Toch vinden we het belangrijk om over deze en andere belangrijke onderwerpen met de bedenkers in gesprek te gaan, want:

  • veiligheid bereik je niet door óver mensen te besluiten, maar door mét ze te praten;
  • alle veiligheidsvoorschriften hebben direct gevolgen voor de mensen en het materieel van de ingezette cumelabedrijven;
  • cumelaondernemers willen óók veilig werken, zijn creatief en innovatief en hebben vaak veel goede en vooral praktische ideeën;
  • door uitvoerende partijen erbij te betrekken, ontstaat draagkracht i.p.v. weerstand;
  • goede veiligheid is onbetaalbaar en kán realistisch en haalbaar.

We houden je uiteraard op de hoogte van de resultaten die deze gesprekken opleveren. Jouw vragen en suggesties zijn van harte welkom.