Leerlingen

Wat doe je als een werknemers volgens jou best (deels) kan werken?

Datum: 6 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 6 maart 2020
De uitgebreide vraag: "Wij hebben een klein bedrijf met maar twee werknemers en zijn eigen risicodrager voor wat betreft het ziekteverzuim van onze medewerkers. Nu is er een werknemer die een kleine ingreep moest ondergaan waarvoor hij drie dagen afwezig zou zijn. Inmiddels is hij al acht weken afwezig. Volgens mij kan hij best (deels) werken, wat nu?"

Het antwoord
Bij een zieke werknemer heb je te maken heeft met de Wet Verbetering Poortwachter. Deze wet zegt dat zowel de werkgever en de werknemer er alles aan moet doen om zo goed en snel mogelijk te re-integreren. Normaal gesproken laat een werkgever zich op dit gebied ondersteunen door de arbodienst. Zij hebben namelijk alle kennis in huis om aan deze wet te voldoen.
In dit voorbeeld is het bedrijf niet aangesloten bij een arbodienst. Dit houdt in dat je dan zelf voor de re-integratieactiviteiten moet zorgen. Aangezien dat een ingewikkelde materie is, adviseer ik je dringend om zo snel mogelijk contact op te nemen met een arbodienst en hun te vragen deze ziekmelding op te pakken.
Ga in ieder geval met de werknemer in gesprek en spreek een re-integratieplan af waarin je gezamenlijk toewerkt naar een volledige terugkeer. Kom je er samen niet uit dan is de enige mogelijkheid om een consult van een bedrijfsarts te vragen via een arbodienst.

Meer informatie?
Wil je meer weten over dit onderwerp. Neem dan gerust contact op met de Ondernemerslijn via tel: 033 - 247 49 99 of per e-mail [email protected]