Westra_grondbank_Fumo

Wanneer mag je op eigen bedrijf opslaan?

Datum: 7 september 2022
Laatst bijgewerkt: 7 september 2022
Door: Gerben Zijlstra
Bij grondwerken komen vaak grondstromen vrij die niet direct toepasbaar zijn op het werk zelf, in een ander werk of op een andere locatie. Die grondstromen moeten dan naar een depot of locatie voor opslag, oftewel een tijdelijke opslag. Wat mag je dan opslaan en welke regels gelden daarvoor?

Wanneer een werk in uitvoering is en de grond die vrijkomt weer wordt teruggebracht op hetzelfde werk en onder dezelfde condities noemen we dit ‘tijdelijke uitname’. Hiervoor is geen melding bij het Meldpunt bodemkwaliteit nodig. Ook is het niet nodig om de kwaliteit van de grond te laten onderzoeken. Daarbij geldt echter wel een zorgplicht. Wanneer verontreiniging wordt aangetroffen of verwacht, is namelijk wel nader onderzoek nodig. Bij tijdelijke uitname kan de grond worden getransporteerd. Kan dit binnen de grenzen van het werk en niet over de openbare weg, dan is er geen begeleidingsbrief nodig. Gaat het vervoer wel over de openbare weg (bijvoorbeeld naar de eigen bedrijfslocatie), dan is zo’n begeleidingsbrief wel nodig. De opslag van grond mag zo lang duren als de looptijd van het werk is.

Bij tijdelijke opslag is het heel belangrijk om partijen gescheiden te houden

Kortdurende opslag

Wanneer grond bij een werk vrijkomt en de eindbestemming van die grond (nog) niet bekend is, zal die grond in tijdelijke opslag worden gebracht. Hiervoor gelden een aantal regels. Voor kortdurende opslag - dat is minder dan zes maanden - van grond op de eigen bedrijfslocatie moet je een melding doen bij het Meldpunt bodemkwaliteit. Ook moet de opslag van grond toegestaan zijn binnen de inrichting en zijn de voorwaarden uit het bestemmingsplan van toepassing. Voor de melding van de opslag is het noodzakelijk om te weten welke kwaliteit de grond heeft. Krijgt de grond daarna een eindbestemming, dan is weer een toepassingsmelding bij het Meldpunt nodig. Als de grond buiten een inrichting wordt opgeslagen, geldt ook de meldplicht en ook hier kunnen voorwaarden uit het bestemmingsplan van toepassing zijn. Ook moet de kwaliteit van de partij grond voldoen aan de kwaliteitsklasse van de ontvangende bodem. Grond die is verontreinigd boven de interventiewaarde mag nooit in kortdurende opslag.

Tijdelijke opslag

Opslag die maximaal drie jaar duurt, noemen we tijdelijke opslag. Voor tijdelijke opslag gelden in basis dezelfde regels als voor kortdurende opslag, mits de eindbestemming bekend is. Daarvoor volstaan meldingen bij het Meldpunt bodemkwaliteit. Wanneer er nog geen eindbestemming bekend is, moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd.

Niet samenvoegen

Het is heel belangrijk om partijen in tijdelijke opslag goed gescheiden te houden. Samenvoegen is namelijk alleen toegestaan door gecertificeerde grondbanken. Ook is het goed bijhouden van de administratie die bij een partij hoort van belang. Zo kunnen bij een controle de herkomst en de kwaliteit snel worden aangetoond. In de E-learning Grond en Bagger, die kosteloos is te volgen, staat meer informatie over deze onderwerpen. Op de website van Bodem+ is een handvat met betrekking tot tijdelijke uitname te vinden en meer informatie over tijdelijke opslag.