bagger

Grondverzetbedrijven vrezen voor voortbestaan

Datum: 11 september 2019
Laatst bijgewerkt: 21 februari 2020
Cumela en TLN willen zo snel mogelijk met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) om tafel. Dit omdat de beide brancheorganisaties grote zorgen hebben over het voortbestaan van de bedrijven die actief zijn in grondverzet, -handel en -transport. Het gevolg van een algehele stagnatie van bouw- en GWW-projecten door het tijdelijk handelingskader PFAS.

Nog altijd is er geen zicht op een gesprek met het ministerie over het tijdelijk handelingskader PFAS-houdende grond en bagger. Ondertussen komt de datum 1 oktober rap dichterbij. Tot die datum geldt een vrijstelling op PFAS-onderzoek, wanneer de grond voor 8 juli 2019 is bemonsterd. Daarna moet ook die grond onderzocht worden en bestaat de kans dat 80 procent van die grond ook niet meer vrij toepasbaar is.

Projecten stagneren
Concreet houdt het in dat steeds meer bouw- en GWW-projecten stagneren. "Vele bedrijven uit onze achterban vrezen op korte termijn hun voortbestaan", zo schrijven Cumela en TLN in de brandbrief aan minister Stientje van Veldhoven. De problemen als gevolg van een aantal maatregelen uit het tijdelijk handelingskader "zetten het grondverzet en -transport in Nederland volledig op slot".
De belangenbehartigers vragen daarom om een gesprek met het ministerie. "Graag willen we dan ook zo snel mogelijk met uw ministerie in gesprek om gezamenlijk en constructief te komen tot een praktische oplossing." Eén die recht doet aan de zorg om de volksgezondheid, alsook de zorg om het voortbestaan van bedrijven.

Meer informatie
Heb jij vragen? Bel dan met de Cumela Ondernemerslijn: (033) 247 49 99 of mail naar [email protected]. We helpen jou graag verder.