silagewagen mais

Tips voor het afdekken van losse lading

Datum: 12 december 2022
Laatst bijgewerkt: 13 december 2022
Door: Corina van Zoest-Meester
Losse lading hoef je niet altijd af te dekken. Losse lading die van de wagen afwaait of valt mag geen gevaar of hinder veroorzaken op de weg. Voorbeelden van losse lading zijn grond, zand, puin, grind, oogstproducten en groenafval. Ook bij het remmen, bij uitwijkmanoeuvres of slecht wegdek mag je geen lading verliezen.

We geven je tips over het voorkomen van hinder en gevaar op de weg: 

  • Aan de zijkanten van het voertuig mag de lading tot maximaal 20 centimeter onder de rand worden geladen. Bij lichte producten als mais mag de kop van de lading niet boven de schotten uitkomen. De boete voor verloren losse lading is € 410,-. 
  • Wees extra voorzichtig met zand, gehakseld gras of maïs omdat die stoffen makkelijk wegwaaien. Dek deze voor de zekerheid af. 
Valgevaar voorkomen 

Zorg ervoor dat mensen niet kunnen vallen bij het afdekken van lading. Als afdekken niet nodig is, zoals bij aardappels en bieten, doe het dan niet. Afdekken met hydraulische afdekkleppen is het veiligst. Er zijn ook afdekkleppen die vanaf de grond worden bediend. Is er geen andere mogelijkheid dan omhoogklimmen, dan moet dat met een trap of bordes. Alleen bij dringende redenen is het toegestaan dat de chauffeur naar boven klimt. Een dringende reden is het opnieuw verdelen van de lading vanwege een aslastoverschrijding.