Vergadertafel

Technische innovaties kosten tijd

Datum: 2 september 2022
Laatst bijgewerkt: 6 september 2022
Door: Gerben Zijlstra
Als het kabinet vasthoudt aan de huidige doelstelling van 50 procent stikstofreductie in 2030 dan betekent dit een koude sanering van bedrijven en het platteland. Cumela is er van overtuigd dat de doelen haalbaar zijn met technische innovaties, maar daarvoor is tijd en geld nodig stelt de organisatie in een brief aan rapporteur Johan Remkes.

Onder leiding van Remkes vond afgelopen woensdag een tweede gesprek plaats tussen het kabinet en de primaire landbouwpartijen over de stikstofcrisis. Na afloop van dit gesprek spraken de landbouwpartijen over een doorbraak. In een stevig en soms moeizaam overleg is nu hopelijk een begin gemaakt met het herstel van het vertrouwen en kan eindelijk worden gewerkt aan oplossingen schrijft Wim van Mourik als voorzitter van Cumela in een reactie naar Johan Remkes. “We hebben allemaal behoefte aan een snelle, werkbare uitweg uit de stikstofcrisis en toekomstperspectief voor het platteland. Maar daar is tijd voor nodig.”

Nu het kabinet heeft aangekondigd dat het gaat zoeken naar een mogelijk alternatief voor de kritische depositie waarde is onze grootste zorg dat het kabinet vast blijft houden aan het doel en tijdpad van 50% stikstofreductie stelt Van Mourik.

Onverkort vasthouden aan dit doel is alleen mogelijk door middel van een koude sanering. Daarmee komt de leefbaarheid en de sociale samenhang op het platteland sterk onder druk.

Cumela is overtuigd dat het probleem is op te lossen met technische innovaties om emissies van zowel in NOx als ammoniak te beperken.  Om juridisch geborgde innovaties mogelijk te maken zijn tijd en geld echter noodzakelijk. “Het kost nu eenmaal tijd om zaken te ontwikkelen, te testen en daarna toe te passen in de praktijk. De afgelopen jaren hebben we al een reductie van 60 procent bereikt en we kunnen zeker nog meer stappen zetten. Maar dan moet je wel tijd hebben om ze te ontwikkelen.”

Na het gesprek met de landbouworganisaties heeft Remkes aangekondigd te gaan werken aan een eindrapport dat hij in de tweede helft van september aan het kabinet wil aanbieden.

Je kunt hier lezen welke inbreng wij naar de heer Remkes hebben verstuurd.