geld, stapel, euro, rente

Rente stijgt tot nog toe met 300%

Datum: 6 oktober 2022
Laatst bijgewerkt: 7 oktober 2022
Door: Herma van den Pol
"Een rentestijging van 300%!" Weer een geschrokken ondernemer die net heeft ontdekt dat de rente in een jaar tijd verdrievoudigd is. "Daarom is het tijd om in beweging te komen. Controleer of je kortlopende rentecontracten hebt. Ja? Zorg er dan voor dat jij niet de volgende ondernemer wordt die schrikt van de snel oplopende rente", zo waarschuwt André de Swart, adviseur bij Cumela Advies.

Op 6 oktober nadert de rente op lease en (hypotheek)leningen de 5,5% voor 5 jaar vast. Een groot verschil met een jaar geleden. Toen stond de rente nog op een comfortabel laag niveau van 1,8%. "De snelle stijging volgt op alle onrust", zegt De Swart in een commentaar op wat er speelt. "Wereldwijd gebeurt er veel. Dat levert onzekerheid op. Daar bovenop komt een aanpassing van het monetaire beleid. Tegen deze achtergrond is het de vraag hoeveel verder de rente nog gaat oplopen."
 

Vraag jezelf tegen deze achtergrond af: Wat kan mijn bedrijf aan? Is dit het moment om de rente toch weer vast te klikken?

 

Einde van daling

Voor de cumelasector vertaalt dit zich in hogere kosten voor het leasen van machines. "Ook ga je het merken als je (hypotheek)leningen moet gaan verlengen", zegt De Swart. "Wij werken in een kapitaalintensieve sector. Hierdoor kan een hogere rente grote gevolgen hebben. Met name als de verhoging ook nog als een verrassing komt. Wees daarom alert. Het is echt even wennen na ongeveer 40 jaar dalende rentes."

Een andere reden waarom opletten nodig is de relatief kortlopende rentecontracten. "Het aandeel hiervan in onze sector groeide de laatste decennia enorm. Een oplopende rente kan zich nu weer tegen de ondernemers keren." Deze ontwikkeling maakt dat De Swart ondernemers met klem aanraadt om in beweging te komen. "Kom je snel genoeg in beweging dat kan de schade beperkt blijven."  

Verzekeringen - Zonnepanelen
Variabel of vast?

En dan is de vraag: Kies ik voor variabel of vast? "Het antwoord is per bedrijf en zelfs per financiering anders", zegt De Swart. "Dit hangt namelijk af van: 1. Hoelang loopt de lening nog?, 2. Hoe groot is het financieel risico? en 3. Hoe ziet de financiering van het bedrijf eruit? Pas als ik de antwoorden op deze vragen heb kan ik zeggen wat handig is." De adviseur zegt dat omdat het advies voor bijvoorbeeld een grote investering en een langlopende lening anders kan zijn dan voor een kortlopende lening tegen een veel lager bedrag. Duidelijke voorbeelden ontwijkt hij bewust, "want voor een kloppend advies is het belangrijk eerst alles op een rij te zetten." 

Wat De Swart ondernemers ook mee wil geven.: "Hou er rekening mee dat de bank de huidige verwachtingen voor de rente al meegenomen heeft in haar percentages." Zo kan een percentage voor wie de rente 1 jaar wil vastzetten op 5,1% uitkomen, tegen 5,5% voor 2, 3 of 5 jaar vastzetten. Alleen is dit een gemiddelde. "Dit houdt dan in dat de bank er rekening mee houdt dat bij een variabele rente van 3,65% de werkelijke rente over 5 jaar, ik noem waar wat, richting de 7% kan gaan. Uiteraard weet ik niet wat de rente dan is, alleen hou in gedachten dat een bank dit verwacht. Vraag jezelf tegen deze achtergrond af: Wat kan mijn bedrijf aan? Is dit het moment om de rente toch weer vast te klikken?" 

Zo maak je een financiële planning

Met een goede controle en planning kunnen de oplopende rentekosten enigszins acceptabel gehouden worden. Dat lukt alleen als je gebruik kunt maken van een kloppende liquiditeitsprognose, onderdeel van een goede financiële planning. Heb jij hier hulp bij nodig of vind je het fijn als wij een keer meekijken of de cijfers allemaal kloppen neem dan gerust contact op met mij of mijn collega's. Klik op de link voor meer informatie.