Kvernerland, montage, productie, fabriek

Tackle stijgende rentes en hoge leasekosten

Datum: 3 juni 2022
Laatst bijgewerkt: 3 juni 2022
Door: Herma van den Pol
In korte tijd zijn de rentepercentages flink opgelopen wat inhoudt dat geld lenen duurder geworden is, maar het heeft ook gevolgen voor de financiering via lease. Iets wat in de cumelasector heel gangbaar is. Bereid je daarop voor en voorkom verrassingen achteraf als de machine later geleverd wordt. Want dit kan leiden tot hogere leasetarieven.

In een paar maanden tijd is de 10-jarige hypotheekrente opgelopen van 1 naar bijna 3 procent en het is nog maar de vraag of de rente al zijn hoogste punt bereikt heeft. Die onzekerheid ontstaat doordat de oplopende trend mede is ingegeven door de toenemende onrust in de wereld. Voor ondernemers betekent dit opletten. "Vooral wanneer je een machine koopt en daar een financiering voor regelt. Als de rente oploopt in de tijd tussen toezegging en aflevering dan ben je verplicht de machine met een hogere rente af te nemen", zegt André de Swart, adviseur bedrijfskundige zaken bij Cumela Advies.   

Levertijd bepaalt
De Swart legt uit: "Bij financiering middels lease wordt bij de bestelling van de machine een toezegging gedaan van bijvoorbeeld 2,5 procent (december 2021) rente gebaseerd op de condities van dat moment. De order wordt vervolgens geplaatst en de machine wordt ingepland in de fabriek. Het maken van een definitief contract doet een leasemaatschappij pas wanneer de machine van de lopende band afrolt en beschikt over een chassisnummer. Immers, bij lease wordt het object, de machine, gekoppeld aan de financiering en dat kan pas als het chassisnummer bekend is of de machine geleverd wordt. Dan kan het zomaar zijn dat de rente opgelopen is naar 4 procent (juni 2022) en zit je aan die laatste rente vast."

Als ondernemer heb je geen invloed op de rentes, maar je kunt wel terugvallen op de leverdatum. "Vaak spreekt een dealer met jou een leverdatum af. Die is belangrijk", zegt De Swart. "Want je kunt een dealer een in gebreke stelling sturen en aansprakelijk stellen voor de schade als de leverdatum niet gehaald wordt. Door dat te doen schep je ruimte om met de dealer een werkbare oplossing te zoeken."

Druk neemt toe
Terwijl de rentes oplopen nemen ook de vertragingen in het uitleveren van orders toe, waardoor het risico op stijgende kosten steeds groter wordt, aldus De Swart. Hij adviseert daarom ondernemers om goed na te denken over financiering en renteperiodes. "Wat je hierbij kan helpen is een liquiditeitsprognose. Weet je niet hoe je die maakt bel dan gerust met mij of een van mijn collega's. Met een goede controle en planning kunnen de oplopende rentekosten enigszins in de hand gehouden worden."  

Cumela Advies

André de Swart

Adviseur bedrijfskundige zaken

Voorbeeldberekening

Stel je bestelt een machine met een waarde van 200.000 euro. Voor deze machine wordt een looptijd afgesproken van 60 maanden (5 jaar). 

  • Bij de bestelling van de machines wordt een toezegging gedaan van 2,5 procent
  • Bij levering van de machines komt de rente uiteindelijk uit op 3,5 procent. 
  • Doordat de rente met 1 procent gestegen is zijn de kosten per maand met  86,50  toegenomen. 
  • Reken je dat door over de looptijd van 60 maanden / 5 jaar dan komt dit neer op  5.200 aan extra kosten.  


In dit voorbeeld nam de rente met 1 procent toe en stegen de maandlasten daardoor van € 3.547 euro naar € 3.633. Misschien kan jouw bedrijf dit risico aan, maar misschien ook niet en juist daarom is het goed om te weten waar je aan toe bent.