Rekenmachine

Rekentool voor brandstoftoeslag of clausule

Datum: 10 maart 2022
Laatst bijgewerkt: 1 november 2022
Door: André de Swart
Wij helpen je graag in het gebruik van de brandstoftoeslag of clausule en stelden daar een stappenplan een rekentool voor samen. Kom je er toch niet uit of heb je bijvoorbeeld vragen over jouw bedrijfseigen basiskostprijs neem dan gerust contact op met Cumela Advies.
Hoe werkt een brandstoftoeslag of clausule?


Stap 1. Voor een brandstoftoeslag stel je eerst een bedrijfseigen basiskostprijs* vast met een basisbrandstofprijs. Die basisbrandstofprijs is bijvoorbeeld € 1,25 (exclusief btw). Vervolgens pak je de actuele brandstofprijs erbij. Die was bijvoorbeeld op 3 maart € 1,61 (exclusief btw). Die prijs verreken je met de basisbrandstofprijs en dit prijsverschil wordt doorbelast.

 Stap 2. Het prijsverschil wordt verrekend met het brandstofverbruik van de activiteit. Voor dit voorbeeld gebruiken we een activiteit met een verbruik van 60 liter per uur. Je bent een uur aan het werk geweest dus dat komt dan neer op een toeslag van: 60 x € 0,36.  

Stap 3. Zet deze toeslag in een aantal € op de factuur. Je kunt ervoor kiezen om de hele berekening achter de toeslag erbij te vermelden alleen is de kans dan groot dat klanten zodra ze dit zien met je in discussie gaan. Uiteraard is het belangrijk dat je wel altijd kunt uitleggen wat en waarom je iets hebt gedaan. 

Gebruik de brandstoftoeslagtool

Cumela Advies heeft een tool gemaakt waarmee je eenvoudig de brandstoftoeslag voor de verschillende activiteiten of machines kunt berekenen. Heb je de tool voor je eigen bedrijf ingevuld dan kun je bijvoorbeeld wekelijks snel berekenen wat de brandstoftoeslag moet zijn. De tool vind je onder het stappenplan op deze pagina.

Door onderstaande stappen te doorlopen bereken je de brandstoftoeslag per activiteit.

Hoe werkt de brandstoftoeslagtool?
 

Stap 1. Bepaal de basisbrandstofprijs. Dit is de brandstofprijs die je bijvoorbeeld in januari 2022 hebt gehanteerd voor de vaststelling van de tarieven. Als voorbeeld nemen we een basisbrandstofprijs van bijvoorbeeld € 1,25 (exclusief btw).

Stap 2. Vul de verschillende activiteiten of machines in (kolom A) en geef aan wat het verbruik is (Kolom B). Je kunt kiezen het brandstofverbruik per uur, maar ook per m3, hectare of baal in te vullen.

Stap 3. Bepaal op het moment van facturatie de dan geldende brandstofprijs. Als voorbeeld nemen we de brandstofprijs van € 1,61 op 3 maart 2022. Het programma berekent nu het verschil tussen de huidige en basisbrandstofprijs. Per machine of activiteit wordt nu de brandstoftoeslag weergegeven.

De berekende brandstoftoeslag neem je over op de factuur.

Tip: Treed in overleg met de leverancier van het boekhoudpakket en vraag ze om het mogelijk te maken om per artikel standaard de brandstoftoeslag apart in te kunnen vullen. Dit is handig en bovendien voorkom je daarmee dat je de toeslag vergeet om te factureren.

Advies van onze adviseurs

Ben je van plan om een brandstoftoeslag te gaan gebruiken zorg dan ook dat je weet wat je basiskostprijs is en dat je op een goede manier gebruik maakt van indexering. Sowieso is het verstandig om indexering toe te passen. Al is het maar om te voorkomen dat de bank tegen het eind van het jaar in je nek staat te hijgen.

Mijn inschatting is dat bedrijven die niet actief aan de slag gaan met zicht op hun eigen kostprijs en deze verwerken in hun tariefstelling of daarover het gesprek aangaan met hun klanten qua financieel resultaat er dit jaar zwaar op achteruitgaan.

*Bedrijfseigen basiskostprijs

Wil jij weten wat jouw basiskostprijs is maak dan gebruik van de modellen van Cumela Advies om deze uit te rekenen of neem contact op met één van onze adviseurs via (033) 247 49 40 of mail naar [email protected]

Cumela Advies

André de Swart

Adviseur bedrijfskundige zaken
Cumela Advies

Ad Karelse

Adviseur bedrijfskundige zaken
Cumela Advies

Dieuwer Heins

Adviseur bedrijfskundige zaken