Vakblad Grondig 2

Grondig 2: elektrisch doorgerekend en effect van extreem seizoen

Datum: 29 februari 2024
Laatst bijgewerkt: 29 februari 2024
Door: Herma van den Pol
We nemen in dit nummer afscheid van het extreem natte en lange seizoen 2023. Dat doen we met oog voor de bodem, het thema van deze editie. Verder een interview met de nieuwe Cumela-directeur Leo de Boer en krijg je een kostprijsberekening van elektrisch materieel van ons cadeau. Vanaf vrijdag lees je het ook in de Grondig app.

Het agrarisch loonwerk kijkt terug op een uitdagend 2023. Als uitsmijter kregen ze ook nog te maken met een extreme oogst. Het leverde op diverse plaatsen een kapotgereden bodem op. In deze editie kijken we naar aanpak en herstel van die bodem. Een specialistische klus, waarvoor je in deze editie tips vindt om je te helpen. Van ondergrondwoelers, haaks lostrekken en dieptand komen hier voorbij.

Grondig 2
Thema banden

Heb je het over de bodem dan heb je het ook over banden en dat is het thema van deze editie. We stellen de banden van Vredestein op de proef. Hoe houdt de nieuwe VF 750/70R44 Traxion Optimall voor zware trekkers zich ten opzichte van de andere banden van Vredestein.

Ook BKT stelde zijn banden op de proef. Daarvoor keek het Duitse DLG naar: de voetprint, verdichting, veldwerk en transport. De Agrimax V-Flector VF-banden kregen daarvoor concurrentie van vijf premiumbanden uit hetzelfde segment. En wat bleek? De resultaten lees je hier.

Als kers op de taart volgt vijftien jaar na de introductie een eerste Nederlandse test van de CupWheel-banden. Kloppen de voordelen op papier met de praktijk? En hoe doen de wangen het? Voelen steen en zand zich daar thuis of kunnen we dat naar het rijk der fabelen verwijzen.

Machines doorgerekend

In deze editie krijg je van ons een vergelijking van elektrisch materieel cadeau. Het gaat dan om de vergelijking van een graafmachine van: 3,5 ton, 8,5 ton, 12 ton en 17 ton. Voor de bandenkraan van 17 ton volgt nog een uitgebreidere berekening en keken we naar de kosten per uur. Kers op de taart is de kostprijs van de accu. Doe er je voordeel mee. Op 5 maart opent er weer een ronde voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB). Wie weet helpt deze kennis je verder.    

Kan ik ook Grondig gaan lezen?

Ja, dat kan. Je kunt zelfs kiezen of je hem in print wil lezen of via de nieuwe app die we op 12 januari lanceerden.