Werking Karate

Nieuw middel tegen ritnaalden

Datum: 26 mei 2023
Laatst bijgewerkt: 26 mei 2023
Door: Toon van der Stok
Op de valreep is dit jaar nog Karate 0,4 GR toegelaten, een middel voor de bestrijding van ritnaalden in maïs en aardappelen. Omdat Syngenta in het buitenland voldoende op voorraad had, is er keihard gewerkt om Nederlandse etiketten te maken, zodat het dit seizoen al kan worden gebruikt.

Toepassing is dit jaar nog mogelijk omdat Karate 0,4 GR wordt toegediend als microgranulaat. De dosering is vijftien kilo per hectare. Bedrijven met een zaaimachine met een granulaatstrooier kunnen het middel daarom dit jaar nog inzetten. Wel is het volgens Syngenta gewenst om een spreidplaat op de uitstroomopening te gebruiken. Deze zorgt er dan voor dat het granulaat goed door de grond rond en boven het zaadje worden gemengd.

Karate bevat de werkzame stof lambda-cyhalothrin, die ritnaalden bestrijdt zodra deze ermee in aanraking komen. Doordat het granulaat zich boven het zaadje bevindt, wordt ook het groeiende maïsstengeltje beschermd tegen vraat.

Voor maïs- en aardappeltelers is de toelating goed nieuws, omdat deze nog maar beperkt mogelijkheden hadden voor de bestrijding van de ritnaalden. Bij maïs was er nog Force, maar deze zaadcoating werkt vooral in een straal van drie centimeter rond het zaadje. Bij een flinke ritnaaldenbesmetting werd dan toch het kiempje opgegeten, wat leidde tot een slechte opkomst.

Uit de proeven die vorig jaar zijn uitgevoerd, blijkt dat Karate goed werkt zonder zaaizaadontsmetting of bij diep zaaien, maar dat een combinatie op percelen met een hoge bezetting ook meerwaarde heeft.

Loonwerkers die al een granulaatstrooier hebben, kunnen het middel nog dit jaar gebruiken. Wel waarschuwt Syngenta de gebruikers om voorzichtig met granulaten en behandelde maïszaden om te gaan. “Niet omdat het extreem giftig is, maar vanuit ons voorzorgsprincipe”, aldus teeltspecialist Philip Buijck. “Uit onderzoek weten we hoe snel je zo’n middel mee de cabine inneemt, bijvoorbeeld door stof dat vrijkomt bij het vullen van de tank met ontsmet zaad of het legen van zakken met microgranulaat. Daarom is ons advies duidelijk: zorg dat je met je rug naar de wind staat en gebruik altijd handschoenen, een speciale overall en een gelaatsmasker. Dan weet je zeker dat je ook als gebruiker zorgvuldig met de middelen omgaat.”

Werking Karate