kentekening

Maak vóór 24 juni keuringsafspraak voor je (land)bouwvoertuig

Datum: 17 juni 2022
Laatst bijgewerkt: 8 juli 2022
Door: Hero Dijkema
Vanaf 1 juli 2022 mag je niet meer met registratieplichtige (land)bouwvoertuigen op de openbare weg rijden, als die geen kentekenbewijs hebben. Van veel lopende aanvragen moet het voertuig eerst door RDW worden onderzocht. Aanvragen van een identiteitsonderzoek bij RDW kan nog tot 24 juni 2022.

Vanaf 1 juli 2022 stopt de politie met het gedogen van registratieplichtige (land)bouwvoertuigen dien nog geen kentekenbewijs hebben. Het eerste halfjaar van 2022 heeft de RDW nog nodig gehad om de lopende registratieaanvragen af te werken. Desondanks zijn er nog 2.700 bedrijven die nog niet hebben gereageerd om afspraak te maken voor een identiteitsonderzoek bij de RDW. Deze bedrijven hebben van de RDW een brief gehad om uiterlijk voor 24 juni 2022 een keuringsafspraak te maken.

VIN noodzakelijk

Het onderzoek van het voertuig is nodig, omdat deze geen voertuigidentificatienummer (VIN) of ongeldige VIN hebben. De RDW doet dan een identiteitsonderzoek en slaat vervolgens meestal een VIN in. Afwerken van lopende aanvragen kan alleen als de voertuigeigenaar een afspraak maakt voor identiteitsonderzoek en VIN-inslag. Zonder VIN kan een voertuig namelijk niet worden geregistreerd.

Vóór 24 juni keuringsafspraak maken

Wil je ook na 1 juli 2022 nog met je registratieplichtige (land)bouwvoertuig op de openbare weg rijden? Maak dan voor 24 juni 2022 een keuringsafspraak bij de RDW. Je kunt de keuringsafspraak maken door hier te klikken.

Keuringsafspraak al gemaakt

Heb je al een keuringsafspraak gemaakt en het RDW-keuringsstation heeft nog geen contact opgenomen? Laat dit dan ook weten aan de RDW. Stuur in dit geval de e-mail die je na de keuringsaanvraag hebt gehad door naar [email protected]. Heb je deze e-mail niet meer? Laat dit dan ook weten door te reageren naar hetzelfde e-mailadres.

Geen tijdige afspraak

Maak je niet tijdig een keuringsafspraak, dan neemt de RDW de registratie-aanvraag niet verder in behandeling en wordt het dossier gesloten. Als je je (land)bouwvoertuig later alsnog wilt registreren, dan moet deze eerst ook technisch gekeurd worden. RDW beoordeelt dan of het voertuig aan de voorgeschreven technische eisen voldoet. Een dergelijke keuring kosten minimaal € 140,- per voertuig.