Heb je hulp nodig?
Loop je ergens tegenaan? Worstel je met je bedrijf? Heb je vragen? Of wil je even je verhaal kwijt tegen iemand die iets verder van je af staat? Maak gebruik van onze ondernemerslijn. Daar luisteren ze graag naar wat jou bezighoudt.
Tip: sla het nummer op in je telefoon
Je kent ze vast wel in je omgeving: collega-ondernemers of andere mensen die altijd negatief zijn over van alles en nog wat. Over hun werk, of bedrijf, de overheid, over hun werknemers, over hun buren, enzovoort. Bij die mensen weet je dat het glas halfleeg is. Het zijn ook nog eens die mensen die: problemen hebben met de gemeente, een conflict hebben met een werknemer of gedoe met de buren. Het lijkt soms of die mensen dit over zichzelf afroepen: je krijgt terug wat je (aandacht) geeft.
Natuurlijk vliegen de problemen je weleens aan
Er komt veel op het bordje van de cumelaondernemer. Denk maar aan alle crises, zoals de brandstofcrisis, de arbeidscrisis en de stikstofcrisis en de groeiende regeldruk. Heb je er al genoeg van? Ik begrijp dat dit het lastig maakt om de problemen van de positieve kant te benaderen.
En toch merk ik in de gesprekken met cumelaondernemers dat ze er vaak goed mee omgaan. Het past bij een sector die juist heel flexibel en oplossingsgericht is. Een sector die denkt in oplossingen en niet in problemen. Natuurlijk vliegen de problemen je weleens aan. Zeker als je er weinig grip op hebt.
Weet waar je moet beginnen
Wat kun je eraan doen om het glas dat vaak halfleeg lijkt om te draaien? Hoe maak je jouw glas halfvol? Het mooie is: dit heb je zelf in de hand. Als je vanaf vandaag besluit om enkele van je ogenschijnlijk onbelangrijke gewoontes te veranderen, kun je het snel omdraaien. Begin de dag eens met het simpele voornemen om alleen maar positief te zijn. Kijk alleen nog maar naar de positieve aspecten in het bedrijf en om je heen. Begin ze te benoemen en te bespreken.
Elk nieuw jaar is ook weer een nieuw begin, maar je kunt ook op elk ander moment opnieuw beginnen
Dat klinkt natuurlijk gemakkelijker dan het is. En vanuit het halflege perspectief wellicht wat te hoog gegrepen. Dat is goed mogelijk, omdat we vaak allemaal geneigd zijn ons te concentreren op het negatieve. Je hebt vooral last van zaken die niet goed gaan.
Soms lijkt het zelfs alsof onze problemen en de dagelijkse drama’s hun krachten bundelen om een vicieuze cirkel te creëren. Ze brengen in plaats van verandering en verbetering alleen maar verslechtering.
Toch kan het anders. Elk begin is lastig, tot je weet waar je moet beginnen. Neem even de tijd, denk na over onderstaande tips en probeer ze je eigen te maken.
1, Wat maakt je boos?
Verdiep je in je zorgen en de situaties die jou boos maken. Waar komen ze vandaan en wat kun je doen om dit aan te pakken? Kun je ze oplossen of omdraaien? Nee, omdat het gaat over verlies, teleurstelling of verraad, zorg dan dat het loslaat, deal ermee en ga door. Natuurlijk bedreigt de stikstofcrisis de sector, maar zo lang je er zelf niets aan kunt doen, kun je het ook over je heen laten komen en hopen dat er verandering in komt.
2. Los problemen op
Voer geen negatieve gesprekken meer. Dat betekent wel dat je erover mag praten als er problemen zijn. Pak dat probleem aan: Wat moet er gebeuren om het op te lossen? Kijk verder dan ‘wat als…’ en ‘hadden we dit maar...’ en dergelijke. Neem de mensen om je heen mee in het denken en doen richting de oplossing. Je kunt gelukkig nieuwe beslissing nemen.
3. We maken er een goede week van
Vervang negatieve uitspraken door positieve uitspraken. Vermijd:
- roddelen;
- voorkom oordelen;
- of veroordelen;
- spreek mensen ook aan op dit gedrag.
Zeg wat vaker: “We maken er samen weer een goede week van!” in plaats van: “Ik ben benieuwd hoe het vandaag gaat lopen op dit werk.”
4. Concentreer je op het heden
Concentreer je op het heden. In het huidige ondernemersklimaat in Nederland met de nu nog onbekende oplossingen van diverse crises is het sowieso lastig om verder in de toekomst te kijken. Geniet van het heden, leef vandaag, wees gelukkig en positief. Wees blij met het werk en het personeel dat je hebt en dat je alles weer aan het werk hebt, ook al zit die ene zzp’er nu thuis.
5. Praat met collega's of je partner
Bespreek diverse opties en mogelijkheden over het werk en de toekomst van je bedrijf met je collega-ondernemers of partners. Zorg ervoor dat eventuele plannen geborgd zijn, want dan kun je wanneer het nodig is ook direct schakelen. Dat geeft je op dit moment rust en overzicht. Het geeft rust als je weet wat je gaat doen als er zich onverwachte problemen aandienen.
Denk vooral aan het werkplezier voor jou als ondernemer en zeker ook aan het werkplezier van je werknemers
Opnieuw starten
Elk nieuw jaar is ook weer een nieuw begin, maar je kunt ook op elk ander moment opnieuw beginnen. Het is goed om aan het eind van het jaar financieel af te sluiten en ook op diverse andere vlakken de balans op te maken.
Weet dat je dit ook kunt doen als je het financiële verslag krijgt. Maak dan voor jezelf ook de balans op. Stel jezelf de vraag: Wat hebben we binnen het bedrijf met elkaar bereikt? Afspraken over het opruimen van de werkplaats en de kantine bijvoorbeeld, of het opnieuw instellen van de vrijdagmiddagborrel.
Werkgenot vergroten
Denk vooral aan het werkplezier voor jou als ondernemer en zeker ook aan het werkplezier van je werknemers. Die balans kun je delen met je werknemers. Het maakt ze betrokken bij je bedrijf, zeker als je wat over het financiële resultaat zegt. Zij horen graag dat het goed gaat, want dat geeft zekerheid.
Zij horen graag dat het goed gaat, want dat geeft zekerheid.
Dit soort zaken kan zorgen voor meer werkgenot onder de medewerkers. Het versterkt het wij-gevoel en dit zorgt automatisch voor een betere binding van de werknemers aan je bedrijf.
Natuurlijk begint het in de basis bij een goed salaris, passend bij de functie van de medewerker. Tegelijk weten we uit onderzoek van Stigas dat werknemers waardering, gezelligheid en verantwoordelijkheid die bij hen past minstens zo belangrijk vinden. Het gevoel bij medewerkers dat ze een beetje eigen baas zijn, vergroot de binding met de collega’s en het bedrijf.
Maak ruimte
We hebben net een verloren voorjaar achter de rug. De agrarische sector, waarmee we allemaal nog verbonden zijn, maakt daardoor een lastige start mee. Het maakt het moeilijk om nieuwe kansen en mogelijkheden te zien. Hoe lastig ook, blijf daar toch naar zoeken. heb je hulp nodig om zaken een plekje te geven en ruimte te maken in je hoofd? Maak gebruik van onze ondernemerslijn of ga in gesprek met mij of je eigen Cumela-adviseur.
Bij mij is het glas meestal halfvol. Mijn collega-bedrijvenadviseurs en ik kijken graag met jou vooruit, want wij denken in kansen en mogelijkheden. De zorgen die je hebt, nemen wij mee naar kantoor. Daar gaan onze beleidsmedewerkers er vol goede moed mee aan de slag. Ook al komen ook zij weleens een halfleeg glas tegen.
Laatste update 25-06-2024. Datum oorspronkelijke tekst: 05-10-2023
