Hans-Paul Heuvelman

“Flexibel opstellen belangrijk”

Datum: 17 april 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Herma van den Pol
Door de grote diversiteit in de cumelabedrijven beleeft elke ondernemer de coronacrisis weer anders. Waar bij Loon- en grondwerkbedrijf Kennes uit Bavel alles doorgaat, maar voor Mart Munsters BV, loon- en grondwerken Deurne-Helden-Leudal er toch diverse werkzaamheden uitgevallen zijn is het beeld bij Heuvelman GSO uit Delfzijl weer anders. Daar wordt al gekeken welke mogelijkheden er zijn als andere werken wegvallen.

Hans-Paul Heuvelman, directeur van Heuvelman GSO, zegt dat al zijn 32 werknemers, waaronder ook zzp-ers, nog aan het werk zijn. “Dat lukt ons doordat we klussen naar voren hebben gehaald, zoals onderhoudswerkzaamheden.” Naast dit werk zijn er de lopende werken die afgemaakt worden.

Tot zover een positief verhaal. Minder rooskleurig wordt het beeld wanneer het aantal nieuwe aanbestedingen zo laag blijft als nu het geval is. “Dat moet echt veranderen anders wordt het over ongeveer zestig dagen een stuk lastiger. Voor de beeldvorming: wij hebben een aantal partners met langjarige contracten en die lopen gewoon door. Daarnaast zijn we voor 40 tot 45 procent van onze omzet afhankelijk van los werk.”

Overheid ga aan de slag
Het aanbod los werk komt nu voornamelijk vanuit andere bedrijven. “Heel af en toe krijgen we nog werk vanuit een (semi-)overheidsinstelling aangeboden.” De ondernemer benadrukt dat het heel belangrijk is dat overheid weer aan de slag gaat, omdat anders op termijn steeds meer werkzaamheden gaan stilvallen. “Een concreet voorbeeld waaraan we merken dat alles op zijn spreekwoordelijk gat ligt is de verlening van vergunningen. Dat kost normaal zes weken, waarvan nu al vier verstreken zijn, maar we hebben nog niets hierover gezien.”

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de ondernemer ook vooruit moet kijken. Hoewel de betalingen nog goed gaan en al het personeel aan het werk is kijkt hij wel welke mogelijkheden er zijn als dat verandert. “Wij hebben voorbereidingen getroffen door al gesprekken aan te gaan met leasemaatschappijen en banken. We hoeven er nu gelukkig nog geen gebruik van te maken, maar het is goed om te weten wat er kan.”

Nieuwe markten opzoeken
Een lichtpuntje is dat het bedrijf zich heel flexibel kan opstellen. “Wij doen eigenlijk geen werk voor agrarische ondernemers, maar als de wegenbouw stilvalt gaan we wel kijken wat we daar kunnen doen. Daar is het seizoen nog goed.” Het is een voorbeeld van een nieuwe markt waar Heuvelman naar kijkt. “Dit soort uitdagingen horen bij het ondernemen. Kun je daar niet mee omgaan dan moet je niet gaan ondernemen.”

Toch zou de ondernemer het niet verkeerd vinden als er enige versoepeling van de maatregelen kwam. “Wij zitten in Groningen en zijn minder erg getroffen dan het zuiden. Het coronavirus is tot nu toe aan ons voorbij gegaan en hopelijk blijft dat zo.”

Kantine gesloten
De keerzijde hiervan was dat toen Heuvelman maatregelen op het bedrijf introduceerde om medewerkers te beschermen die in eerste instantie minder serieus werden genomen. “Maar naarmate ze een beter beeld kregen van het coronavirus werden die beter opgepakt.” Zo staat er nu in elke machine desinfectant, hanteren we de anderhalve meter norm, raden we onze internationale chauffeurs aan om in de auto te blijven zitten, hebben we het aantal keren dat het kantoor schoongemaakt wordt van één keer per week uitgebreid naar vier keer en is de kantine gesloten. “In plaats van in de kantine wordt nu op gepaste afstand in de werkplaats pauze gehouden. Die is daar groot genoeg voor, maar in de kantine kon dat niet.”

Ook het vergaderen op locatie is vervangen door videobellen. “Zo kunnen we dingen wel door laten gaan, maar het is niet de meest makkelijke manier van overleggen.”

Door zich flexibel op te stellen en goed te kijken naar wat er kan en wat er mogelijk is hoopt de ondernemer deze crisis door te komen.