Karel Kennis

"Er is niets wat niet doorgaat"

Datum: 3 april 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Herma van den Pol
Ondernemen tijdens de coronacrisis lukt de één beter dan de ander. Wij laten elke week een ondernemer aan het woord hierover. Deze keer is dat Karel Kennes, van Loon- en grondwerkbedrijf Kennes uit Bavel.

Loon- en grondwerkbedrijf Kennes bestaat uit twee locaties. Een in Bavel, waar vooral het materieel voor de cultuurtechnische werken te vinden is en een onderdeel in Strijbeek. Vanuit Strijbeek worden vooral de landbouwwerkzaamheden verricht. "De cultuurtechnische activiteiten zijn beperkt tot Nederland", zegt Kennes. "Maar de landbouwwerkzaamheden voeren we ook in België uit."

Veel werk
Kijkt Kennes naar alle werkzaamheden dan merkt hij vrijwel niets van de crisis. "Wij draaien volle bak. Er is niets wat niet doorgaat. Zowel de werkzaamheden voor de overheid, zoals het planten van bomen, als die voor boeren gaan gewoon door." Dat betekent niet dat het personeel er niets van meekrijgt, want de ondernemer waakt er wel voor dat er tussen de werknemers onderling voldoende afstand gehouden wordt. "Bijvoorbeeld tijdens de schaft." 

Iets anders waar de ondernemer ook mee te maken heeft is de grensovergang naar België. "Wij rijden doorgaans met de machines via een N-weg de grens over. Om dit soepel te laten verlopen zijn alle trekkers voorzien van een vignet. In zijn algemeenheid ondervinden we dan geen hinder bij het passeren van de grens en mogen we er gewoon over, maar dat kan niet altijd." Een enkele keer wil degene die op dat moment de wacht houdt bij de grens ze er niet over laten. "Dan gaan we maar weer terug en proberen het later weer." 

Rustig blijven
De ondernemer blijft er rustig onder en maakt er geen probleem van, hoewel hij wel met de situatie te maken heeft dat net over de grens zijn tank staat. "Die gebruiken we alleen voor de machines. Als we dan niet terug mogen zit er niets anders op dan wachten." 

Over de werkzaamheden op langere termijn kan Kennes niets zeggen. "Nu hebben we genoeg te doen. De gemeenten weten ons nog steeds te vinden. Grote projecten doen wij niet, waardoor we daar niets over kunnen zeggen."