Boeren Burgers Waterbelang,

"Het waterschap is geen plaats voor politiek"

Datum: 10 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 13 maart 2023
Door: Herma van den Pol
“Het waterschap gaat over schoon water, droge voeten en veilige dijken. Daarin is geen plaats voor politiek”, zegt Cindy Schilder-Harte, kandidaat voor Boeren Burgers Waterbelang (BBW). Ze roept iedereen op om 15 maart te gaan stemmen en vooral te kiezen voor een partij met kennis van zaken. “Een waterschap is een uitvoerende instantie met duidelijke kerntaken.”

Tot 15 maart zijn het drukke dagen voor Cindy, die voor de derde keer verkiesbaar is voor de lokale partij namens Boeren Burgers Waterbelang (BBW). Daarnaast werkt ze mee op Kraanbedrijf De Draai. “Woensdag zijn we met onze ‘campagnetrekker’ begonnen aan onze toer langs verschillende plaatsen. ‘s Avonds vond er een kiezersfestival plaats voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNk). Waar onze ‘campagnetrekker’ graag werd gezien bij het entree van het kiezersfestival (foto). Tussendoor gebruik ik de tijd om flyers uit te delen en gesprekken te voeren met wie ik op dat moment tegenkom.”

Wat zijn je taken?
Wat ze nu vooral merkt is dat het publiek ze vaak verwisselt met de BBB. “Dat terwijl wij politiek onafhankelijk zijn. Daarmee hebben we meteen een achterstand, omdat wij voor de financiering afhankelijk zijn van sponsoring. Een uitdaging.” Tegelijkertijd is Cindy blij dat ze geen binding hebben met een politieke partij en de aanhang van Boeren Burgers Waterbelang een grote diversiteit aan mensen kent. “Bij ons draait het om gedegen en praktische kennis van het beheer van water.”

“Wij proberen altijd praktisch te denken en niet politiek.” Het waterschap is in de ogen van Cindy te belangrijk om hier foute emoties van politieke belangen aan te verbinden. Ze noemt een concreet voorbeeld. “Tijdens het kiezersfestival mocht het publiek vragen stellen en één ging over biodiversiteit. Daarop gaf de Partij voor de Dieren (PvD) aan de biodiversiteit te willen vergroten. Onze vraag was wat ze daarmee bedoelen, want uit diverse rapporten blijkt dat die aan het groeien is. Hij hield vol dat dit niet zo was. Alleen dan is er nog een belangrijk gegeven; biodiversiteit vormt geen kerntaak van het waterschap, het hoort bij de gemeente, provincie en rijk. We nemen het mee, maar het is geen kerntaak.”

Ook de aanpak van het waterpeil en zoute kwel vragen om gebiedskennis

Gebiedskennis belangrijker dan emotie
Ook de aanpak van het waterpeil en zoute kwel vragen om gebiedskennis. “Verhoog je het waterpeil bij veen dan krijgen de vogels natte voeten en daar houden ze niet van. Dat heeft dus een negatief effect op weidevogels.” Na 14 jaar besturen in het waterschap weet Boeren Burgers Waterbelang er alles van. “En wij zijn destijds ook opgericht door een groep (agrarische)ondernemers die zich niet gehoord voelden.”

“In totaal zijn er 26 zetels te verdelen over 16 partijen”, schetst Cindy de huidige situatie. “Je moet in een gebied mensen lokaal laten samenwerken, zonder politieke kleuring. Daarom vraag ik iedereen om bij zichzelf na te gaan of je kiest voor de campagne van politieke kwantiteit of lokale kwaliteit!” Ze sluit af met een oproep aan de inwoners van Noord-Holland: "Maak BBW (en Cindy) blij en stem op mij!"